2024. március 28., csütörtök

Fókuszban a turizmus fejlesztése

Idegenforgalmi fórum Palicson

Május 9-e és 12-e között Palicson tartják a kilencedik Szerbiai Idegenforgalmi Fórumot, amelynek résztvevői között ott találjuk az ország turisztikai szervezeteinek képviselőit, akikre ezen pár nap alatt számos előadás, műhelymunka vár, ugyanakkor a vendégek megtekintik Szabadka és környéke turisztikai látványosságait, ellátogatnak a múzeumokba és lovardákba. A rendezvény ünnepélyes megnyitóján, amelyre szerda este került sor a palicsi Vígadó nagytermében, több magas rangú vendég képviseltette magát.

Palicsnak nagy turisztikai potenciáljai vannak (Fotó: Gergely Árpád)

Palicsnak nagy turisztikai potenciáljai vannak (Fotó: Gergely Árpád)

A megnyitó elején a résztvevők megtekintettek egy rövid reklámfilmet, Serbia: The Place To Be címmel, amelyet a közeljövőben több külföldi tévécsatorna közönsége is láthat. Ezt követően Marija Labović, Szerbia Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója, Ivan Đoković, a tartományi kormány alelnöke, Srđan Samardžić, a Szabadkai Városi Tanács turizmussal, beruházásokkal és nemzetközi együttműködéssel megbízott tagja, Nebojša Radulović, Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója, Dalibor Sekulić, az Elitte Palics igazgatója, valamint Rasim Ljajić, Szerbia kormányának alelnöke, kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszer mondta el köszöntőbeszédét.

Ljajić felszólalásában kiemelte, a minisztérium célja, hogy 2018-ban 3,5 millió turista látogasson el az idegenforgalmi központokba, és hogy ennek felét a külföldiek tegyék ki, ugyanakkor elképzeléseik szerint a 9,5 millió éjszakázás is egy elérhető cél, csakúgy, mint az, hogy ezáltal több mint egymilliárd euró érkezzen az országba. A miniszter kifejtette, hogy a régió országaira jellemző, hogy a legtöbb turista a környező országokból érkezik, éppen ezért nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a kínálatunkat ezekben az országokban bemutassuk, illetve népszerűsítsük. Ugyanakkor figyelmet kell szentelni Kínára is, hisz a távol-keleti országból egyre többen látogatnak Szerbiába.

– A turizmus fejlesztése nem képzelhető el a négy K nélkül. Ez pedig a kreativitás, a kontinuitás, a kommunikáció és a kvalitás – mondta a miniszter.

Rasim Ljajić (Fotó: Benedek Miklós)

Rasim Ljajić (Fotó: Benedek Miklós)

Rasim Ljajić emellett szót ejtett az általa irányított minisztérium utazási utalványairól, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek, de mint mondta ezeket elsősorban a népszerű szerbiai turisztikai központokban használják ki, és Vajdaság ebből a szempontból hátrányban van:

– Palics egy olyan település, amelynek talán a legnagyobb turisztikai potenciáljai vannak. Jelen pillanatban ez csak lehetőség. Azt várjuk, hogy az előttünk álló öt évben Palics kihasználja ezen lehetőségeket, és a tartományi szervekkel, valamint a városi vezetéssel közösen már az idén nagyobb befektetéseket fogunk megvalósítani. Az elkövetkező időszakban pedig további fejlesztéseket igyekszünk véghez vinni, hogy öt év múlva a település elérje azt a szintet, amit az öt legnépszerűbb turisztikai célállomás, Zlatibor, Kopaonik, Belgrád, Újvidék és Vrnjačka Banja képvisel – fogalmazott a kormány alelnöke. Ami a konkrét terveket illeti, a miniszter elmondta, hogy folyamatban van egy fedett és nyitott medence kialakítási terveinek kidolgozása.

Marija Labović, Szerbia Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója újságírói kérdésre elmondta:

– A találkozó célja immár kilencedik éve, hogy lehetőséget biztosítson a turisztikai szervezetek, vállalkozások képviselőinek arra, hogy folyamatosan tanuljanak, fejlődjenek, és lépést tudjanak tartani a trendekkel. Szerbia egyre népszerűbb turisztikai célállomás, egyre több hazai és külföldi turista látogatja az ország ismert idegenforgalmi helyszíneit. Ahhoz, hogy a növekedés tovább folytatódjon, követnünk kell a trendeket, a helyszíneket tartalommal kell megtöltenünk, hisz a turisták élményeket keresnek. Éppen ezért jelen fórum témája a kínálat bővítése és népszerűsítése – fogalmazott az igazgató.