2024. április 26., péntek

Libatoll és történelem Óbecsén

Bemutatták dr. Várady Tibor legújabb kötetét

Szerdán este az óbecsei Népkönyvtárban mutatták be dr. Várady Tibor Libatoll és történelem című dokumentumpróza-kötetét. A Forum gondozásában kiadott könyvhöz, amelyben periratokból kibontakozó életsorsok elevenednek meg, az 1893-ban Nagybecskereken alapított Várady család ügyvédi irodájának az aktái szolgáltattak izgalmas forrásanyaggal.
A Zoknik a csilláron, életek hajszálon című, szerb és német fordításban is megjelent kötethez hasonlóan dr. Várady Tibor új, magyar és szerb nyelven is megjelent könyvében olyan történeteket dolgoz fel, amelyek arról tanúskodnak, hogyan alakult a történelem viharában a kisember élete, és miként fonódnak össze a magyar, német, szerb és zsidó sorsok. A Libatoll és történelem dokumentumokkal illusztrált, írói kommentárokban gazdag lapjain megismerkedhetünk az egymást váltó hatalmak intézkedéseivel, az alperesek és felperesek olykor szívszorító sodródásával.
– A világháborúk eredményeit mindenki ismeri, de hogy mi történt a mindennapokban, arról keveset tudunk. Ezek a jogi esetek a kisembereket, az ő mindennapjaikat elevenítik fel. Ha az ember ezeket egymás mellé teszi, felmerül benne a kérdés: nem ebből áll-e össze az igazi történelem? – mondta többek között a szerző.
A könyvet legközelebb Szabadkán mutatják be az olvasóknak.