2024. április 26., péntek

Megalakult a belgrádi képviselő-testület

Egy hónap áll rendelkezésre a polgármester megválasztására

Több mint két hónappal a belgrádi helyhatósági választások után tegnap megalakult a városi képviselő-testület. Elnökének újból Nikola Nikodijevićet választották meg, aki az előző mandátumban is ezt a tisztséget töltötte be, ezenkívül megválasztották az alelnököt, a titkárt és a helyettesét, valamint az adminisztratív közigazgatási bizottságok tagjait is.

A képviselő-testület alakuló ülése zajosan indult, mivel a városháza előtt tüntetéseket tartottak. Az egybegyűltek egy része Dragan Đilas, Belgrád egykori polgármestere, most pedig városi képviselő ellen tüntetett, a másik részük a fasizmus feletti győzelemért emelte fel a hangját.

Az ülés jóformán el sem kezdődött, máris vita kerekedett Dragan Đilas és Goran Vesić, korábbi városi menedzser között. A vitát az váltotta ki, hogy Đilas az ülés napirendjének bővítését kérte, hogy tárják fel, az állam mi alapján utalt át pénzt a székvárosi Szociális Munkaközpontnak. Erre Vesić azzal válaszolt, hogy ha már a napirend bővítésére van szükség, inkább olyan tényfeltáró bizottság létrehozásáról kellene dönteni, amely megvizsgálná, minek köszönhetően gazdagodott meg Đilas. Az éles megjegyzésektől sem mentes vita után Dragan Đilas és képviselőtársai (Vuk Jeremićtyel és pártájának, a Néppártnak a képviselőivel alkotnak képviselői csoportot) tüntetőleg elhagyták a termet. Ezután már nyugodtabb hangnemben folyt a munka.

A parlamenti többséget a belgrádi városi képviselő-testületben az Aleksandar Vučić listája köré tömörülő pártok és a Szerbiai Szocialista Párt képezi, a 110 képviselői mandátumból 72-t tudhatnak magukénak.

Az alakuló ülés szünetében megszólaltattuk Nebojša Marjanovićot, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőjét, tekintettel arra, hogy a VMSZ először kapott lehetőséget arra, hogy a belgrádi városi képviselő-testületbe kerüljön, ahol a többségi koalíció részeként tevékenykedik majd. Az első ülésen szerzett benyomásokról kérdeztük.

– Számomra ez teljesen új tapasztalat. Meg voltam győződve arról, hogy felkészülten érkeztem, mégis meglepődtem az ellenzéki képviselők reakcióin. Ennek ellenére arra számítok, hogy ez az összetételű képviselő-testület hatékony munkát végez majd. Mindenképpen aktív tagja kívánok lenni, küzdeni szeretnék azokért az ügyekért, amik fontosak számunkra. Bízom benne, hogy sikeres lesz a koalíciós együttműködésünk – mutatott rá Marjanović.

A képviselő-testület következő ülésén a polgármestert, a helyettesét, valamint a városi tanács tagjait választják meg. Erre várhatóan csak a következő hónap elején kerül sor, hiszen a polgármester megválasztására a törvény szerint a képviselő-testületnek a megalakulásától számított 30 nap áll a rendelkezésére.

– A törvény szerint a polgármester megválasztásának utolsó napja június 8-a, de arra számítok, hogy ezt nem kell megvárnunk, és hamarabb megtartjuk a következő ülést – emelte ki a VMSZ belgrádi szervezetének elnöke.