2024. április 26., péntek

„A követeléseknek már eleget tettünk”

Egész napos zárlat alatt volt Belgrád legforgalmasabb utcája

Ma a Szerbiai Szerződéses Gazdasági Taxiskamarához tartozó bérkocsisok reggel 6 órától leblokkolták Belgrád belvárosának legforgalmasabb útvonalát, a Nemanjina utcát, a kormány épületétől egészen a Slavija térig. A legsűrűbb körforgalmat ezúttal több tucat autóval zárták el az autósofőrök és a tömegközlekedési eszközök elöl. Néhány taxisofőr éhségsztrájkba is kezdett. Mint kiemelték, addig nem hajlandóak felszabadítani az útvonalat, amíg a kormányból valaki nem hallgatja meg a követeléseiket, és nem tesznek nekik eleget.

Diósi Árpád felvétele

Diósi Árpád felvétele

Boško Vukosavljević, a kamara tanácsadója a Prva televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, a taxisegyesület érdekei mást kívánnak, így nem is támogatják a tüntetésüket, de minden független taxisvállalkozó képviselteti magát, lefedett taxitáblával. Elmondta, a kormány már hónapok óta nem veszi komolyan a követelésüket, ezért szánták rá magukat erre a lépésre, és készek radikálisabb lépésekre is. Külön javaslattal álltak elő a közúti utasszállításról szóló törvény kapcsán, azt szeretnék, ha a kormány őszre halasztaná az új törvény meghozatalát, hogy egy új, jobb és tisztességesebb törvényt tudjanak meghozni – fogalmazták meg óhajukat a tüntető taxisok. Ezenkívül követelik azt is, hogy az állam vonja vissza a Car:Go applikáció használatának kötelezettségét, ahelyett ugyanis, hogy felszámolná, csak elősegíti az illegális taxisok jelenlétét az utakon. Ugyanakkor kérik azt is, hogy ha valaki elveszítette taxisengedélyét, adjanak neki lehetőséget arra, hogy újra megkaphassa, illetve újra elhelyezkedjen valahol taxisofőrként.

Bár a taxisok csendben és békésen vártak arra, hogy a közlekedési minisztériumból valaki szóba álljon velük, incidens is történt, a tüntetést felügyelő rendőröknek kellett beavatkozniuk. Valamivel egy óra után az egyik dolgozó taxis autóját a Knez Miloš utcában körbekerítette néhány tüntető, s megpróbálta letépni az autó tetejéről a taxi jelzést. A rendőrség fékezte meg őket ebben. Egyébként a városnak ezen a részén több taxis is megfordult, hiszen a tömegközlekedési eszközök, így a trolik, egyes villamosok és buszok, amelyeknek az útvonala a lezárt utakon át vezet, ezúttal nem tudtak elhaladni, így az utasok közül egyesek gyalogosan, mások taxival folytatták az útjukat, más alternatív útvonalakon.

Diósi Árpád felvétele

Diósi Árpád felvétele

Saša Stojanović, az építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter segédje indokolatlannak tartotta a tüntetést és a Prva televízióban kiemelte, senkivel sem hajlandó tárgyalni az utcán.

Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter pedig a tüntetésre reagálva kiemelte, megengedhetetlen, hogy 250 ember teljesen leblokkolja kétmillió polgár életét, leállítsa a várost, és megakadályozza, hogy az emberek eljussanak a munkahelyükre, a gyerekek pedig az óvodába.

Mihajlović elmondta, Belgrádban 6500 bejegyzett taxisofőr van, és 6000 tagot számlál az a taxisegyesület, amelyik nem támogatja a tüntetést. Ez az egyesület része annak a munkacsoportnak, amely a közúti utasszállításról szóló törvény előkészítésén dolgozik. Hozzátette, a követelések már bekerültek a törvénytervezetbe, így a taxisofőrök számának növelésével, az Uberrel és a Car:Go-val is foglalkoztak.

– Lehet, hogy az ő személyes vagy politikai elvárásaikról van szó, hiszen már eleget tettünk minden követelésnek a munkacsoporton belül. Nem okoz gondot, hogy mindennap tárgyaljunk, ha kell, órákon keresztül, de arra nincs joguk, hogy ezt tegyék Belgrád polgáraival – emelte ki Mihajlović.