2024. április 26., péntek

Megbénult Belgrád

A főváros taxisai azt mondják, addig kitartanak, amíg nem teljesítik követeléseiket
Az új szabályzatnak az a célja, hogy rendezze az újvidéki taxiszolgáltatások terén kialakult kaotikus helyzetet (Dávid Csilla felvétele)

Illusztráció (Dávid Csilla felvétele)

Belgrád központjában több utcában is megbénult a közlekedés, miután a Szerbiai Szerződéses Taxi Kamara tagsága kivonult az utakra és gépkocsijával lezárta a legfontosabb utakat, utcákat. A Slavija-térre vezető utak mindegyikét lezárták, ugyanúgy, mint a Kralj Milan, a Nemanjina, vagy a Resavska egyes részeit. Több trolijárat, villamosjárat és városi buszjárat sem közlekedik, vagy a megszokottól eltérő vonalon közlekedik.

A taxisok azért elégedetlenek, mivel az állam – a menetrend szerinti járatról szóló szabályzattal – liberalizálná a taxiengedély kiváltásának a feltételeit, valamint törvénnyel tenné lehetővé az Uberhez hasonló okostelefonos alkalmazások beüzemelését Szerbiában. A taxisok közölték, hogy addig tiltakoznak, amíg az illetékesek le nem veszik napirendről a szóban forgó javaslatokat. A menetrend szerinti járatról szóló szabályzat kidolgozásában a Szerbiai Szerződéses Taxi Kamara képviselői is részt vettek, ugyanakkor nemrégen kivonultak a munkatestületből. A taxisok követelik, hogy az állam hozzon törvényt a taxiszolgáltatásról, valamint helyezze hatályon kívül a közúti utasszállításról szóló törvényt – amely ellen korábban a kombisok tiltakoztak útlezárással.

Szerbiában – Horvátországhoz és Ausztriához hasonlóan – már működik a Car go okostelefonos alkalmazás, amely az Uberhez hasonlóan működik. A Car go alkalmazásnak – a vállalat illetékesei szerint – már 60 ezer felhasználója van. A vállalat egyetért azzal, hogy az államnak törvénnyel kell szabályoznia a taxiszolgáltatást.

Zorana Mihajlović, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter felháborodásának adott hangot a tiltakozás okán, szavai szerint a taxisoknak nem áll jogukban megbénítani a közlekedést a fővárosban.