2024. április 26., péntek

Jubileumok kiállítása

A 85. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár május 15-én nyitja kapuit

– Az idén tartjuk meg a 85. mezőgazdasági kiállítást, maga az Újvidéki Vásár pedig 95 éve létezik, de fontos megemlíteni azt is, hogy már 130 éve szervezik meg nálunk az élelmiszeripari termékek minőségének osztályozását – közölte Slobodan Cvetković, a vásár vezérigazgatója tegnap Újvidéken azon a sajtótájékoztatón, amelyen beharangozták a térség legnagyobb effajta rendezvényét.

– Az idei mezőgazdasági vásár méreteit tekintve 10 százalékkal meghaladja a tavalyit. Ez a folyamatos bővülés már negyedik éve tart: 60 országból 1500 kiállító érkezik. Az idén a partnerország Franciaország, a fővédnök a Generali biztosítótársaság – folytatta a vezérigazgató.

A média képviselői eddig még soha nem tapasztalt számban jelentek meg a sajtótájékoztatón, talán ez a tény is előrevetítheti az idei mezőgazdasági kiállítás várható népszerűségét, hiszen lesz mit látni. Külterületen 47 000 négyzetméteren tekinthetők majd meg a legkülönbözőbb exponátumok. A a jószágkiállítás az idén 1600 egyedet számlál, a köztársasági mezőgazdasági minisztérium a fővédnőke.

A sajtótájékoztató résztvevői (Fotó: Ótos András)

A sajtótájékoztató résztvevői (Fotó: Ótos András)

Željko Radosević, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy számos tanácskozás, műhelymunka, bemutató oktató jellegű lesz a kiállításon. Elmondta, hogy a minisztérium keretében működő Erdőigazgatóság a Klímaváltozás és az erdők elnevezéssel tanácskozást szervez, továbbá, hogy Európai Napot tartanak a minisztérium standján, több műhelymunkát is megszerveznek, melyeknek pontos tartalmát és időpontját a vásári rendezvények programjában teszik közzé.

A tartományi szervek közös bemutatkozást terveznek a mezőgazdasági kiállításon. Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár elmondta, a tartományi szintű intézmények fellépésének közös célja mindazoknak az intézkedéseknek a prezentálása, amelyeket a mezőgazdaság fejlesztése céljából foganatosítanak. Hozzáfűzte, a vásár az a hely, ahol a napokban több szerződést is aláírnak azokkal a termelőkkel, akik részt vettek a tartomány által kiírt pályázatokon az elmúlt hónapokban, és akik vissza nem térítendő támogatásokat kapnak. Ezzel kapcsolatban elmondta még: a tartomány Vajdaság gasztrorégió elnevezéssel szervez bemutatkozást azoknak a magánvállalkozóknak, akik az elmúlt időszakban nyertek a pályázatokon, és feldolgozási kapacitásokat nyitottak. Ezzel szeretné a tartomány bátorítani a potenciális pályázókat.

Az idei Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron is lesz nyereményjáték, a nyeremények rendkívül értékesek lesznek. Az Agropanonka Belarus 622-es traktort és Hisarlar rotofrézert ajándékoz. Szintén traktort ad ajándékba a KITE, az idén 100 éves John Deere cég szerbiai képviselője. A jubileum alkalmából a nyertes egy John Deere 5045 4WD típusú traktort hajthat haza.

A mezőgazdasági vásárra a belépőjegy 600 dinárba kerül, csoportos látogatás esetén 400 dinár. A szintén szervezetten érkező diákok és egyetemi hallgatók, valamint a nyugdíjasok és a 7–12 éves gyerekek 200 dináros belépőjegy ellenében tekinthetik meg. A családi nap pénteken, május 18-án lesz, ez azt jelnti, hogy az egész család egy belépőjegy árán tekintheti meg a kiállítást. A vásár 9 és 19 óra között lesz nyitva.