2024. április 26., péntek

A játékbabák tovább élnek

Második alkalommal nyílt Babakiállítás a topolyai Községi Női Fórum Nefelejcs Hagyományápoló Kézimunka Csoportjának szervezésében. A mozi előcsarnokában berendezett, ízléses, dekoratív kiállításon a játékbabák több generációja is megtekinthető. Az ötvenéves babáktól a népszerű Barbie babán át a horgolt és varrott babákig minden megtalálható.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

Nemcsak a babák, hanem a ruházatuk is nagyon változatos. Hímzett, horgolt, kötött, vagy más technikával készült babaruhákban is gyönyörködhet az, aki május 11-ig ellátogat a kiállításra.

A Községi Női Fórum elnök asszonya, Paul Szikora Erzsébet megnyitó beszédében elmondta:

- Kézimunka-csoportunk, amellett, hogy összegyűjtötte a babákat, rongybabakészítéssel is foglalkozik. Kézimunkázóink számára ez örömet jelent, az alkotás örömét. A kiállításon találkozhatnak ezekkel a babákkal is. Ezen kívül a kiállítás célja megmutatni, hogy annak idején mi mivel játszottunk, mi okozott nekünk örömet. Fontosnak tartjuk, hogy a mai modern kor gyermekei is megismerjék ezeket a régi játékokat. Gyökerek nélkül nincs jövő, és a gyökerekből táplálkozunk.

A kiállítás anyagához nagyban hozzájárult még a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat, a bácsfeketehegyi Hestia – Nők Egyesülete, valamint a topolyai Orchidea és Tulipán kézimunkacsoportok.

A kiállítás péntekig mindennap 10 és 18 óra között látogatható.