2024. április 26., péntek

Hivatásos katonák a csetnik emlékhelyen?

A csetnikmozgalom egyik vezetője elégedett a Szerbiai Katonaságban végbemenő szemléletváltással

A közösségi oldalakon több olyan fénykép is napvilágot látott, amelyeken a Szerbiai Katonaság egyenruháját viselő személyek szalutálnak Draža Mihajlović csetnik vezető szobra előtt a Ravna Gorán, illetve megkoszorúzzák az emlékművet. Az emlékművet több katona is körbeállta, egyenruhájukból ítélve közkatonák, de tisztek is voltak közöttük. Az állítólag kedden készült fényképek hitelességéről hivatalos forrásokból egyelőre senki nem nyilatkozott, a Szerbiai Katonaság is hallgat, nem cáfol, de nem is erősítette meg a fényképek hitelességét.

Predrag Bogićević, a Ravna Gora-i Mozgalom Szövetségének elnöke nem kételkedik a fényképek hitelességében és nagyon örül azoknak, mert mint kifejtette: ezek a bizonyítékai annak, hogy a Szerbiai Katonaságban pozitív változások vették kezdetüket.

– Rendkívül fontos szemléletváltás van folyamatban a katonaságban. A katonaság először is lerótta kegyeletét a kivégzett Ravna Gora-i harcosok előtt, Simović alezredes elénekelt egy csetnik dalt, a szárazföldi katonaság alkalmából pedig kizárólag a legjobbakat mondta Draža Mihajlovićról és követőiről a Katonai Akadémián – taglalta Bogićević.

A Ravna Gorai Mozgalom, illetve a csetnik mozgalom támogatói május 8-ra – Draža Mihajlović azon a napon alakította meg formálisan a Ravna Gorán hadegységét, amely egyesek szerint a fasiszták ellen, mások szerint viszont azok mellett harcolt a második világháborúban – a harmadik szerb felkelés kezdeteként tekintenek.