2024. április 26., péntek

Gyanús eset a védett területen

A szándékos mérgezés mindenképp bűncselekménynek számít, irányuljon akár kóbor kutyák, akár rókák, aranysakálok, ragadozó madarak ellen. A szándékos mérgezésről sajnos már az elmúlt évben is beszámoltunk, de úgy látszik, az idei év sem múlik el furadános mérgezés nélkül Topolya környékén sem.

Ezúttal egy horgász, Borislav Mareš figyelmét keltette fel egy egerészölyv, ami furcsán vonaglott, és egy húsdarabot szorongatott a karmai között. Miután a madár kimúlt, Mareš lefényképezte, és eljuttatta a képet az Arcus Környezetvédő Egyesület aktivistáihoz, akikben ugyancsak gyanút keltett a rózsaszínes húsdarab.

A jelek arra engedtek következtetni, hogy ezúttal is karbofurán tartalmú anyaggal kezelték a csalinak használt húsdarabot. Ahogy azt már a korábbi eset kapcsán is megírtuk, a karbofurán, közismert nevén furadán, az egyik legmérgezőbb karbamát peszticid. A mezőgazdaságban még a betiltása előtt rovarölőként használták, mivel a növény gyökérzetén felszívódva eljutott a növény részeibe, ahol lerakódva elérte a rovarokra káros mennyiséget. Gerincesekre és madarakra is veszélyes szer, amely fájdalmas görcsöket idéz elő, és elhulláshoz vezet.

Másnap az Arcus Környezetvédő Egyesület aktivistái kiszálltak a helyszínre. Borislav Mareš útbaigazításának köszönhetően a Topolyai-tó felső szakaszán, a karađorđevói híd környékén hosszas keresés után megtalálták a csalinak használt disznóbőrdarabot. A mérgezés áldozatául esett egerészölyv teteme viszont addigra eltűnt. Mivel a madár egészen biztosan elhullott, annak lehetősége nem áll fenn, hogy saját lábán, illetve szárnyán távozott. Elképzelhető, hogy arra járó róka vitte magával, ami sajnos ahhoz vezethet, hogy a tetemből fogyasztó róka is áldozatul esett. Más elhullott állatot nem találtunk a környéken, viszont az ottmaradt, jól láthatóan rózsaszín anyaggal erősen bekent csalétekkel volt szerencsénk találkozni. Ezt az egyesület aktivistái eltávolították.

Mivel a szándékos mérgezés a Topolya Völgyei Természeti Park területén történt, a terület kezelője ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett. Abban az esetben, amennyiben az elkövető kilétére fény derül, szándékos természetkárosításért felelősségre vonható. Az egerészölyv fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 160 000 dinár.