2024. április 26., péntek

Új parkja lesz a Marinković-iskolának

Hamarosan újjászületik a törökbecsei Josif Marinković Általános Iskola előtti park: a megkezdett munkálatok keretében a Komunalac Közvállalat munkásai egyelőre az elvadult növényzettől tisztítják meg a terepet, majd ezt követően ültetik el a fákat és a bokrokat.

Az új park kialakítását a Szerbia Erdői Közvállalat, a törökbecsei helyi közösség és a törökbecsei önkormányzat is támogatja, de az iskola és a diákszövetkezet is áldoz rá pénzt.
– Az iskolánk előtt még a távoli hetvenes években létesítették ezt a parkot, és sokáig szolgálta a diákjainkat. Azóta sajnos igen lepusztult állapotba került, ezért jutottunk arra az elhatározásra a kommunális közvállalattal, hogy a parkot teljesen felújítjuk. Mivel őszre padokat is elhelyezünk az új parkban, a diákok nemcsak a szabad idejüket tölthetik majd el kellemes környezetben, de akár órákat is tarthatnak majd itt a tanárok – jelentette ki Vladimir Davidović igazgató.
Az iskola előtti parkot két szakaszban fogják kialakítani, végső formáját őszre nyeri majd el. Sofija Blažin, a Komunalac Közvállalat tájépítésze szerint a park régi fái olyan rossz állapotban voltak, hogy úgy döntöttek, mindet kiszedik, és újakat ültetnek a helyükre.
– A fák mellett az élő sövény egy részét is el kell távolítanunk. Ha megtisztítottuk a terepet, elegyengetjük a talajt, és egy újabb réteg földdel is feltöltjük, hogy jó minőségű gyepet tudjunk rajta kialakítani. A parkban öntözőrendszer is épül, amit a pázsit, valamint az évelő és egynyári virágok ápolására is használunk majd – ismertette az elképzeléseket a szakember.
A munkálatok végén a parkba szilfa és gyertyánfa kerül, emellett gömbkoronájú és csüngő ágú fafajták is díszítik majd. A szebb környezetre nem kell egészen őszig várni: Sofija Blažin szerint heteken belül szép pázsit és virágágyás szolgál majd a diákok örömére.