2024. április 26., péntek

Tizenkétszeres összeg a kisebbségi médiának

Az idei költségvetési keret 21 millió dinár – Az érdekeltek és a jogosultak június 5-ig pályázhatnak

Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium ma kiírta a nemzeti kisebbségek tájékoztatási eszközei projektumainak és programjainak finanszírozása céljából létrehozott költségvetési alap eszközeinek elosztására vonatkozó pályázatot. Mint arra Branko Ružić államigazgatási miniszter emlékeztetett, az alap tizenöt éves fennállást követően tavaly kezdett el működni a gyakorlatban is. Az idén 21,8 millió dinárt osztanak ki a nyertes pályázók között, ez az összeg tizenkétszer több, mint a tavalyi – emelte ki a tárcavezető, akinek a szavai szerint az alapban rendelkezésre álló összeget a nemzeti kisebbségi közösségek helyzetének javítása, illetve az anyanyelvükön való tájékoztatás előbbre vitele érdekében növelték.

– A nemzeti kisebbségek helyzetének javítása a minisztérium egyik központi feladata. Előkészítettük ennek a célnak a megvalósítását ösztönző és segítő törvénymódosításokat, s ezektől azt várjuk, hogy megkönnyítik majd a nemzeti kisebbségi közösségek tagjainak a jogérvényesítését – fogalmazott Ružić.

A pályázat június 5-ig áll nyitva. Olyan intézmények, egyesületek, alapítványok, gazdasági társaságok és egyéb szervezetek pályázhatnak, amelyek alapítói a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak, vagy a Szerb Köztársaságban székhellyel rendelkező civil szervezetek, és tevékenységük középpontjában a nemzeti kisebbségek helyzetének javítása áll.