2024. április 26., péntek

Fűzépítő kaláka

Tegnap, csütörtökön a vajdasági és anyaországi kalákások egy újabb helyszín rendezéséhez fogtak hozzá, amely akció során egy fűzépítményt helyeznek ki a magyarkanizsai Tisza-partra. Ez az I. vajdasági közösség- és fűzépítő kaláka. A tervek szerint vasárnap délután négy órakor tartják az átadót.

A fűzkupola építése Takács Edvárd palicsi tájépítész (a 2014-es Év Tájépítésze díj tulajdonosa) vezetésével történik 15 magyarországi és 15 helyi önkéntes bevonásával. Szívesen látnak minden érdeklődőt, aki szeretné elsajátítani a fűzépítés fortélyait, és azokat is, akiket csak megnéznék, hogyan épül föl egy ilyen kupola. Kísérőrendezvényeket is szerveznek. Ma, pénteken 20 órakor a Művelődési Ház pincéjében (a József Attila Könyvtár épülete) Radev Gergő (Sárkollektíva) tart előadást a kemence- és cserépkályha-építésről. Holnap, szombaton 11 órakor a Tisza-parti strandon (az épülő fűzépítménynél) Szabó Ági A tavasz meséi címmel mesél a kicsiknek. Vasárnap 16 órakor a strandon a fűzépítmény fölavatását az AntiSzerda (Brasnyó Antal és Szerda Árpád) koncertjével koronázzák meg.

A kísérőprogramok is ingyenesek és mindenki számára nyitottak.

A rendezvény szervezői: Ars Topia Alapítvány, Budapest; Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület, Magyarkanizsa. A támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, magyarkanizsai önkormányzat, Kós Károly Alapítvány, Országépítő Kós Károly Egyesülés és Pagony Táj- és Kertépítész Iroda.