2024. április 26., péntek

A sikeres gazdaság az erős régió kulcsa

Jahorina Gazdasági Fórum: a régió esélye az együttműködésben és a beruházásokban, a közös fellépésben van

Szerbia elkötelezett a Nyugat-Balkán gazdasági együttműködésének megerősítése és fejlesztése iránt, mert az erős gazdaság az erős és sikeres régió kulcsa – emelte ki Ana Brnabić kormányfő a III. Jahorina Gazdasági Fórum tegnapi megnyitóján, aminek központi témája az idén a regionális együttműködés. Brnabić hangsúlyozta, a regionális együttműködés, a béke megőrzése és a stabilitás előfeltétele annak, hogy új hazai és külföldi beruházások valósuljanak meg.

Ana Brnabić: A regionális együttműködés, a béke és a stabilitás előfeltétele, hogy új hazai és külföldi beruházások valósuljanak meg (Fotó: Beta)

Ana Brnabić: A regionális együttműködés, a béke és a stabilitás előfeltétele, hogy új hazai és külföldi beruházások valósuljanak meg (Fotó: Beta)

– A mi kötelezettségünk, hogy felelősségteljes országvezetőként együttesen tegyünk polgáraink életkörülményeinek a javításáért, a biztonság és a jólét megteremtéséért. Éppen ezért a régió európai perspektívájának különösen nagy jelentősége van – áll Brnabić kabinetjének a közleményében. A kormányfő rámutatott, az EU-tagság nem csupán cél, hanem lehetőség is, hogy az integrációs folyamat során megvalósított kulcsfontosságú reformokon keresztül Szerbia korszerű és rendezett társadalommá váljon. Ám ezen az úton az elkövetkező években az egész régiónak hasonló kihívásokkal kell szembesülnie, így a politikai akarat, a megértés és az együttműködés megerősítése a fejlődés kulcsa.

Ana Brnabić rámutatott, Szerbia és Bosznia-Hercegovina gazdasági együttműködése jó, ezt erősítette meg a nemrégiben Mostarban megtartott Nemzetközi Gazdasági Vásár is, amit Aleksandar Vučić szerb államfő nyitott meg. Illetve a jó együttműködést igazolja az is, hogy tavaly a két ország között 1,7 milliárd eurós árucsere-forgalom valósult meg.

– Az ország gazdasági fejlődése a kormány határozottságától és rátermettségétől függ, hogy megvalósítsa a reformokat. A szerb kormány pedig bebizonyította határozottságát és felelősségteljes viszonyulását saját polgárai iránt – emelte ki a kormányfő, majd hozzátette, az év első négy hónapjában 4,5 százalékkal nőtt az ország GDP-je, s ez több a tervezett 3,9 százaléknál. A szerb gazdaság folyamatos erősödése pedig nagyobb beruházásokat jelent Bosznia-Hercegovina számára, illetve a gazdasági együttműködés további fejlődését jelenti.

Ana Brnabić: Az év első négy hónapjában 4,5 százalékkal nőtt Szerbia GDP-je (Fotó: Beta)

Ana Brnabić: Az év első négy hónapjában 4,5 százalékkal nőtt Szerbia GDP-je (Fotó: Beta)

Brnabić emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság legutóbbi jelentésében kiemeli Szerbia konstruktív szerepét a régió országainak együttműködésében. A kormányfő megerősítette, Szerbia kitart szerepe mellett, hiszen csak így tudja fenntartani a békét, a stabilitást és a fejlődést a régióban, illetve hozzájárulni a lakosság jobb életkörülményeihez.

A boszniai Szerb Köztársaság Közgazdászainak Egyesülete által a Szerbiai Közgazdászok Szövetségének együttműködésével szervezett kétnapos Jahorina Gazdasági Fórum megnyitóján Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke kiemelte, miután a gazdasági együttműködés koronázza meg a régió országainak együttműködését, így a termelés és a gazdasági növekedés áll a boszniai Szerb Köztársaság figyelmének középpontjában, valamint tenni kíván a fiatalok és a szakemberek elköltözésének megfékezéséért, amely jelenség egyformán sújtja a volt Jugoszlávia minden tagállamát.

Dragan Čović, Bosznia-Hercegovina Elnökségének tagja szerint a régiónak az integráció, a beruházások és az innovációk felé kell fordulnia.

– Az a legfontosabb, hogy mi magunk készen álljunk mindazokra a folyamatokra, amelyek várnak ránk, illetve a szomszédainkra, a régióra, hogy az Európai Unió részévé válhassunk – emelte ki Čović.