2024. április 26., péntek

Kinyílik előttük a világ

Iskolaközi szemléletformáló programban vesz részt a tornyosi és a kunszentmártoni iskola

A zentai Stevan Sremac Általános Iskola tornyosi Tömörkény István kihelyezett tagozata a kunszentmártoni testvériskolájával karöltve részt vesz az Együtt, testvérként – iskolaközi szemléletformáló programban. A hároméves projektumot a minap mutatták be a zentai községhez tartozó település oktatási intézményében. 

Az Emberierőforrás-fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megvalósuló program nagy hangsúlyt fektet a gyerekek toleráns viselkedésének fejlesztésére, valamint egymás elfogadásának és a világra való kinyílásuknak elősegítésére és támogatására – ecsetelte Szilágyi Erzsébet, a Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatónője, aki elmondta azt is, hogy a pályázat keretében a két oktatási intézménynek úgy kellett testvériskolai kapcsolatot létesítenie, hogy a partneriskolák között nagy különbségek legyenek, illetve a projektumban részt vevő gyermekek legalább 40 százaléka szociálisan hátrányos helyzetű legyen. Kifejtette, a két iskola közötti testvéri megállapodás ötlete már két évvel ezelőtt felmerült, amikor először hallott a tornyosi iskoláról, ugyanis már jó ideje szeretett volna kialakítani egy délvidéki kapcsolatot.
A kétéves program a kunszentmártoni diákok számára heti három tanórával jelent többet, amelyek között szerepel egy idegen nyelv elsajátítása, egy tantárgyfejlesztő óra és egy a világra szemet kitáró óra is – mesélte a magyarországi iskola vezetője, s hozzátette, hogy a tantárgyfejlesztő órák és a délutáni aktivitások keretében egyebek mellett feldolgozzák a Délvidék történelmét, valamint megismerkednek Tornyossal és környékével is.
– Azt szeretném, hogy a mi gyermekeink is egyre jobban megismerjék ezt a térséget – jegyezte meg az igazgatónő, s hozzáfűzte, hogy diákjaiknak havonta egyszer van egy délutáni szabadidős tevékenységük, amelynek keretében kirándulásokat, kerékpártúrákat és egyéb programokat is szerveznek, köztük a testvériskolai találkozókat is. Az elkövetkező két évben hat ilyen testvériskolai találkozót kell majd szervezniük, amelynek keretében karácsonykor már jártak is a Zenta községhez tartozó településen, a tornyosi diákok pedig e hónap folyamán a Tehetségnapra látogatnak el a Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Körös folyó kanyarulata mentén elterülő városba. A program keretében két négynapos tábort is szerveznek. Az első ilyen találkozót július elején rendezik meg Sarudon, ahova a tornyosi gyermekek is elutaznak – emelte ki az igazgatónő.
– Tornyos, illetve a település iskolája már ápolja a testvéri kapcsolatot a magyarországi várossal, illetve iskolával – nyilatkozta Urbán Zsuzsanna, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője, aki kiemelte, ez a kapcsolat rengeteget jelent a tornyosi diákok számára, mivel a programnak köszönhetően lényegében kinyílik előttük a világ. Az igazgatónő elújságolta azt is, hogy a tornyosi iskola a múlt hónapban harmadik alkalommal is megkapta a kiváló akkreditált tehetségpont minősítést is, és ebben az évben kiérdemelte az Európai Tehetségpont elismerést is.