2024. április 26., péntek

Királyszobor a majálison

Leleplezték Aleksandar Karađorđević és Živojin Mišić szobrát a Mini Jugoszláviában

Szerdán tartották a majálist a Mini Jugoszlávia Parkban, azért, hogy a rendezvény ne ütközzön a palicsi majálissal. Azokat a vendégeket, akik nosztalgiával gondolnak a titói Jugoszlávia időszakára, színes kulturális programmal várták a szervezők, ahol fellépett többek között Tamara Babić, Aleksandar Toković és a Koreni együttes.

Radmilo Todosijević és Blaško Gabrić Aleksandar Karađorđević szobra előtt (Fotó: Patyi Szilárd)

Radmilo Todosijević és Blaško Gabrić Aleksandar Karađorđević szobra előtt (Fotó: Patyi Szilárd)

Az idei majálison szoboravatásra is sor került. A parkban Blaško Gabrić, a Mini Jugoszlávia Egyesület elnöke és Radmilo Todosijević nyugalmazott alezredes leleplezték Aleksandar Karađorđević jugoszláv király és Živojin Mišić vajda egész alakos szobrát.

– Az az óhajunk, hogy a jövőben soha többet ne leplezzünk le harcosokat ábrázoló szobrokat. Nem azért, mert nincs rájuk szükség, hanem azért, hogy többet ne legyen háború – mondta Radmilo Todosijević Živojin Mišić szobrának leleplezésekor.

– Az idei a tizenhatodik majálisunk, és azért különleges ez az alkalom, mert ebben az évben ünnepeljük a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság létrejöttének századik évfordulóját. Aleksandar Karađorđevićnek azért állítottunk szobrot, mert ő volt az, aki felismerte, hogy a délszláv nemzetek egységes államban erősebbek lesznek, mint külön-külön, kis országokban – nyilatkozta lapunknak Blaško Gabrić, és hozzátette, hogy a közeljövőben Jovan Mikić Spartak szabadkai partizán harcosnak terveznek szobrot állítani a parkban.