2024. április 20., szombat

Baglyok a kiállításon

Sihelnik József felvétele

Sihelnik József felvétele

Megtartották a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület természetismereti rajz- és irodalmi pályázatának eredményhirdetését. A pályázatra 219 pályamű érkezett huszonkét hazai és tizenegy magyarországi településről. A pályamunkákból kiállítás nyílt.

–  Többéves kihagyás utáni első pályázatunk témája az erdei fülesbagoly volt. Topolya község területén több településen is létezik telelőhelyük, ezek közül a legnagyobbakat nemrégiben oktatótáblákkal láttuk el, így hívtuk fel a figyelmet erre a fokozottan védett madárfajra – mondta el megnyitóbeszédében Harkai Ákos, az Arcus Környezetvédő Egyesület elnöke.

Az első és második osztályosok kategóriájában első helyezést ért el Bozsik Sára (Szabadka), második lett Pásti Viola (Topolya), harmadik pedig Berecz Bálint (Felsőhegy). Ebben a kategóriában különdíjat kapott a hajdúnánási Nagy Lara, valamint a szegedi Kasza Luca.

A harmadik és negyedik osztályosok kategóriájában első helyezett lett a budapesti Dsupin Regina Dóra, második helyezést ért el Tóth Lili (Bácskossuthfalva), harmadikat pedig Papp Réka (Berettyóújfalu). Ebben a kategóriában is két különdíjat ítélt oda a zsűri, az egyiket Vörös Trisztánnak (Felsőhegy), a másikat Tripolszki Ákosnak (Óbecse).

A bírálóbizottság kategórián kívüli különdíjban részesítette azokat a felsős tanulókat is, akik rajzzal vettek részt a pályázaton. Kategórián kívüli különdíjat kapott Berkec Alekszandra hatodik osztályos tanuló (Bácsföldvár) és Anđela Todosijević, szintén hatodikos (Lapovo).

A zsűri további két alkotást részesített különdíjban. Az erdei fülesbagoly telelőhelyének legművészibb ábrázolásáért járó különdíjat Nyers Bakó Lea negyedik osztályos szabadkai pályázónak ítélte oda, az erdei fülesbagoly legművészibb ábrázolásáért pedig Nótin Zita debreceni negyedikes kapott különdíjat.

Az irodalmi pályázatot a mohácsi Kántor Mónika hatodik osztályos tanuló nyerte meg.

A kiállítás május 4-ig megtekinthető. Az esemény fő támogatói Topolya község Művelődési Háza és a Solymosy Könyvesház.