2024. április 26., péntek
CSAPAT-VB, HALMSTAD

Svédországi erőpróba a pingpongosoknak

Vasárnap rajtol a svédországi Halmstad városában az 54. csapat-világbajnokság asztaliteniszben. Szerbia férfi- és női válogatottja egyaránt a II. divízióban várja a küzdelmet, míg Magyarország fiai ugyancsak a második szinten, a Póta Georgina fémjelezte női csapata pedig az I. (bajnoki) szinten harcol majd.

Aleksandar Karakašević, a Szerbiai Asztalitenisz-szövetség elnöke szerint teljes gőzzel zajlott a felkészülés mind a férfi-, mind a női csapatban. A 42 éves vezető maga is asztalhoz fog állni Svédországban, s a kétszeres olimpikon (2004, 2008) kiemelkedő játékára nagy szükség lesz Slobodan Stojanov, a férfiak szövetségi kapitánya szerint: „A férfiaknak nagyon nehéz a csoportjuk. Bár ez a második vonal, az európai asztalitenisz krémje ellen játszunk majd” – utalt a görögökre, az olaszokra és a magyarokra Stojanov.

A női csapatnak a vezető szerint valamivel könnyebb lesz a dolga. Az Erdélyi Szilvia vezette lányok közé az első számú Andrea Todorović mellé Surján Szabina bácsföldvári és Makszuti Anetta zentai származású játékos is bekerült.

A torna formátuma alapján a csoportmeccsek során mindenki játszik mindenkivel, ezután a csoportelsők közvetlenül a divíziós negyeddöntőbe, a csoportmásodikak és -harmadikak pedig a nyolcaddöntőbe jutnak.

A szerb férfiválogatott kerete: Aleksandar Karakašević, Pető Zsolt, Bojan Crepulja, Marko Petkov. A szerb női válogatott kerete: Andrea Todorović, Makszuti Anetta, Surján Szabina, Izabela Lupulescu.

A szerb és magyar csapatok beosztása, férfiak, II. divízió, G csoport: Olaszország, MAGYARORSZÁG, Görögország, Paraguay, Ecuador, SZERBIA.

Nők, I. (bajnoki) divízió, B csoport: Japán, Ausztria, MAGYARORSZÁG, Ukrajna, Egyiptom, Egyesült Államok.

II. divízió, H csoport: Chile, Svájc, Anglia, SZERBIA, Dominika, Kanada.

Az 1. forduló (vasárnap) programja, férfiak: Magyarország–Szerbia. Nők: Chile–Szerbia, Magyarország–Egyiptom.