2024. április 26., péntek

Trump megvitatta a dél-koreai elnökkel a csúcstalálkozó eredményeit

Donald Trump amerikai elnök megvitatta telefonon Mun Dzse In dél-koreai elnökkel a pénteki Korea-közi csúcstalálkozó eredményeit, és megköszönte neki a közelgő, legmagasabb szintű amerikai-észak-koreai tárgyalások előkészítéséért tett, Washingtonnal összehangolt erőfeszítéseit - közölte szombaton a Fehér Ház.

A közlemény szerint Trump és Mun egyetértett abban, hogy Kim Dzsong Un az Egyesült Államok és Dél-Korea, illetve a nemzetközi közösség példa nélküli nyomásgyakorlásának köszönhetőn fejezte ki készségét a Donald Trumppal folytatandó tárgyalásokra. Azt a véleményt fogalmazták meg mindketten, hogy Észak-Korea számára "a békés és derűs jövő" csak a Koreai-félsziget "teljes, hiteles és visszafordíthatatlan" atommentesítése után jön el.

Trump és Mun telefonbeszélgetéséről a dél-koreai elnöki hivatalt is beszámolt vasárnap szűkszavú, tartalmi elemeket nélkülöző közleményben, amely szerint kettejük telefonbeszélgetése egy és egynegyed órán át tartott.

Trump szombaton Abe Sindzó japán kormányfővel is beszélt telefonon, és üdvözölték a Korea-közi csúcstalálkozót, amely szerintük az atommentesítés javára válik, és történelmi lépés az északkelet-ázsiai béke és stabilitás megteremtésének irányába - írta a tokiói miniszterelnöki hivatal.

A harmincperces telefonbeszélgetés során azt is hangsúlyozták, nagyon fontos, hogy Phenjan tettekre váltsa ígéretét. A pénteki Korea-közi csúcstalálkozó zárónyilatkozata célként tűzi ki a Koreai-félsziget teljes atommentesítését, és a békeszerződés megkötését a két Korea-között, amelyek jogilag még mindig hadban állnak egymással, mert az 1950-53-as koreai háború csak tűzszünettel zárult.
Donald Trump szombaton Michiganben tartott beszédében azt mondta, hogy három-négy héten belül találkozik Kim Dzsong Unnal. Szerinte az észak-koreai fél mihamarabb le akarja bonyolítani a csúcstalálkozót.