2024. április 26., péntek

Tehenekkel kelnek és fekszenek

Csak az foglalkozzon jószággal, aki szereti – vallja a padéi Mészáros gazda

Az istálló gerendáin füstifecskék serényen építik a fészküket, a párok meg-meg pihennek egymás mellett és vidáman csivitelve beszélik meg a tennivalókat. A tehénistállóban bőven akad tennivaló a gazda, Mészáros Tibor (1952) és felesége Mária számára, az etetés, a fejés, a tejátadás, a dudvázás és almozás reggeltől estig tartó lefoglaltságot jelent a hét minden napján. Tibor a csókai Rad Építőipari Vállalatban dolgozott 25 évig, de 1996-ban csődbe ment a cég.

Tibor gazda az előkészített cumisüveggel (Gergely József felvétele)

Tibor gazda az előkészített cumisüveggel (Gergely József felvétele)

 - A feleségem Adára járt a Beko varrodába, de ott is munka nélkül maradtak az embargós években. Nem volt mit tenni, valamibe bele kellett fogni, hát belevágtunk a tehéntartásba. A kisebbik fiunknak, az Attila ekkor még Szegedre járt egyetemre, kellett a pénz, hogy ne szakítsa meg a tanulmányait. Attila történelem-teológia szakon végzett, azóta már diakónussá szentelték, Csókán él a feleségével és a kisfiukkal.

Az idősebbik fiunk, a Tibor Padén maradt és sofőrként dolgozik, neki egy elsős és egy ötödikes fia van. Építőipari vállalatnál volt, de lerobban az busz és már nem azzal viszik a munkásokat, kevesebb lett a fizetése e miatt. Egy magyarkanizsai szállítmányozó cégnek hajt, de ott meg néha egész héten úton van, ami nem tesz jót a családnak, de sajnos olyan világot élünk, hogy menni kell a munka után, nem válogathatunk.

 - Amikor én munka nélkül maradtam nem volt mit tenni, kezdetnek vettünk egy tehenet, hogy legalább a családnak legyen tej, tejföl, majd fokozatosan felfejlesztettük az állományt. Jelenleg tíz tehénnel vergődünk, naponta átlagban száz liter körül adnak tejet. A három szopós borjú napjában megiszik 16 liter tejet, nyolc héten keresztül naponta háromszor adjuk nekik a tejet nagy cumisüvegből.

A napi tejmennyiséget a nagybecskereki tejgyárnak adjuk át. A faluból több tejfelvásároló is viszi a tejet. A jószágállomány csökken, a tej ára viszont marad 25 dinár, ami a hét dináros prémiummal együtt sem sok. A tavalyi prémiumot fizették ki, az idei tejre még nem fizettek, három-négy hónap a lemaradás. Nem érdemes számolgatni, kalkulálni, hogy mennyire éri meg, mennyire nem. Jószággal csak az foglalkozzon, aki szereti azt, amit csinál.

Mi ketten, a mamával vergődünk a tehenekkel, nem vagyunk már mi se fiatalok, de amíg az egészség, a fránya cukor engedi, addig nyomjuk, nincs megállás. Itt nem lehet szabadnapot kivenni, se vasárnap, se ünnepnap. Az Attila fiunk szegedi diplomaosztójára nagy nehezen eljutottam, a menyünk vállalta egy napra a fejést, hogy el tudjunk utazni. Nagyon szép és megható ünnepség volt a diplomaátadási ceremónia, igaza volt a fiamnak, hogy oda el kell menni, mert olyat az ember nem láthat és tapasztalhat az életében csak egyszer. - mesélte Tibor.

A gazdasszony ügyel a tejes edények tisztaságára (Gergely József felvétele)

A gazdasszony ügyel a tejes edények tisztaságára (Gergely József felvétele)

A fiúk, amikor, tudnak időt szakítani, akkor segítenek, de a dudvahordáskor, a takarmány, a hereszéna-bálák hazaszállítása és lerakása alkalmával fogadni kell segítséget. Évente csak hereszénából hét-nyolcezer bálára van szükség a tehenek takarmányozására.

 - A saját földek mellett még tíz holdat bérelünk, főleg lucernának. Tartunk valamennyi disznót is, egy koca, amit ad, azt felhizlaljuk, jut saját célra belőle, meg a gyerekeknek is. A jószágoknak valót magunk termeljük meg, húsz holdon gazdálkodunk, de öt hold lucernát bérbe tartunk, hogy legyen elég takarmány. Nem lehet sovány koszton tartani a teheneket, ha azt szeretnénk, hogy tejeljenek.

Sokat kell ülni a traktorban is, hogy időben elvessünk, ekézzünk, kaszáljunk és eső előtt behordjuk a takarmányt. Az ötödikes unokám nagyon szeret traktorozni, még rossz időben is, ha csak teheti, eljön velem szántani is. Megtörtént, hogy elszántottuk a gumicsizmáját, de később megtaláltuk. Remélem lesz utánpótlás a gazdaságban, de ezt majd a jövő mutatja meg, ha megérjük.

A jószág mellett időben oda kell érni a földeket bemunkálni, mert akár néhány napos késedelem is terméskiesést okozhat, vagy mint mostanság a hideg március után ránk szakadt a forró nyárias időt hozó április. Oda jutunk, hogy nem marad már csak két évszak, a tél meg a forró nyár. Tavaly aszályos meglehetősen száraz és forró volt az év, ami bennünket gazdálkodóknak nem kedvezett, a jószágokat is megviseli a nagy hőség. De nem panaszkodunk, hanem dolgozunk, amíg a kezünk és lábunk bírja. Az orvosom szerint a motor néha már kihagy, a cukrot is féken kell tartani, de mi ez ahhoz képest, hogy éveken keresztül kézzel fejtük a teheneket. Könnyebb a fejőgéppel, de mindent nem lehet gépesíteni, kétkezi munkából kijut bőven a jószágok mellett. Lehet, hogy meg kell fogadni az orvos tanácsát, hogy ideje lesz a teheneket kecskékre cserélni – mondta a mindig jó kedélyű Mészáros gazda, aki tavaly október óta hivatalosan is nyugdíjas. A negyed század becsülettel ledolgozott munka után 13 ezer dinár nyugdíjat kap, amit nem siet felvenni. Előbb a jószágot kell ellátni!

KATONAKOLLÉGÁM A SÓGOROM

Kevés embernek adatik meg, hogy a katonakollégája a sógora mondta büszkén Mészáros gazda, akinek a húgát egy telecskai, bácsgyulafalvi fiatalember vette feleségül, akivel együtt nyűtték a bakamundért. Tibor pedig a telecskai katonakollégája nőtestvérét, Hatalák Máriát vette nőül. A baka barátság szorosabb családi kötelékké nemesült.

ÖTVEN FÜSTI FECSKE

Az istállóba eddig a tíz fejőstehénhez tíz fecske jött vissza Afrikából. Egyes években 12-14 pár költ a szellős istállóban, ahová szabad ki-be járásuk van. Jó nézni a sok fecskét nyár végén, mondta a gazda és a gazdasszony. Amikor a többszöri költés után ötven fecske gyűlik össze az istállóban és környékén. A sok fecske nem csak szemet-lelket gyönyörköttető, hanem sok ezer legyet és szúnyogot pusztítanak el, ami egyaránt megkönnyíti az ember és háziállatok életét is.