2024. április 26., péntek

Fölújítják a horgosi egészségházat

Nemrégiben a kispiaci egészségházon végeztek felújítási munkálatokat, most pedig egy sikeres pályázatnak köszönhetően a horgosi került sorba. Mindaddig, míg a munkálatok tartanak, az egykori gyógyszertár épületében kaptak helyet a rendelők, hogy a betegek továbbra is zavartalan és jó ellátásban részesülhessenek. A magyarkanizsai községhez tartozó Horgoson Gyólay Karolina igazgatónő számolt be arról, milyen munkálatokat tudnak elvégezni a feltételek javítása érdekében.

Fotó: Jenei Klementina

Fotó: Jenei Klementina

– Az önkormányzat pályázatának köszönhetően, amelyet a közjavakat kezelő beruházási alapnál nyert, s amely vissza nem térítendő és önrészmentes, 10,7 millió dinárt nyertünk. A horgosi egészségügyi állomást így teljesen föl tudjuk újítani. A nyílászárók cseréjére, szigetelésre, a padlók és a falak burkolatának fölújítására, a villanyvezetékek cseréjére kerül sor, valamint a vizesblokkok teljes fölújítását is előirányoztuk. Mivel az önkormányzat segítségével további 3,5 milliós összeggel is rendelkezünk, a fűtésrendszert is teljesen föl tudjuk újítani. A munkálatok a tervek szerint három hónapig tartanak, arra az időre pedig másik épületet kellett keresnünk, hogy a betegellátás folyamatos legyen. Jelenleg a régi gyógyszertár lakásrészébe költöztek át az egészségügy dolgozói, ahol jelenleg általános orvosi, gyermekgyógyászati, szakorvosi rendelés is van, továbbá kötöző, kartoték és két vizesblokk, külön a betegeknek és külön a dolgozóknak.

Gyólay Karolina elmondta, már igen nagy gond volt a fűtéssel, és a nyílászárók cseréjére is nagy szükség volt. Egyúttal kérte a lakosság megértését és türelmét, míg újból birtokba vehetik az egészségház épületét, immáron fölújítva, sokkal jobb körülmények között, mint amilyenek az eddigiek voltak. Arról is biztosította a horgosiakat, hogy az átmeneti helyen is ugyanolyan ellátásban fognak részesülni, mint a valódi egészségházban.

A további tervek között szerepel a magyarkanizsai egészségház hőszigetelése, továbbá az oromhegyesi, az adorjáni és az ilonafalui egészségügyi rendelőket szeretnék sorra venni a fölújításban.