2024. április 26., péntek

Leleményes tolvajok és humoros rendőrségi jegyzőkönyvek

Érdekes, sőt fölöttébb furcsa bűncselekményekről is beszámoltak belügyminisztériumi illetékesek az Aurora fedőnevű, március végi rendőrségi akció kapcsán, amelynek során 270 személyt tartóztattak le különféle bűncselekmények miatt.

A tolvajok találékonysága nem ismer határokat, de egyes rablások – legalábbis a rendőrségi leírások szerint – minden logikának ellentmondanak. Egyik belügyi beszámoló például arról szólt, hogy egy 22 éves fiatalember behatolt egy Nova Varoš-i családi házba, ellopott egy pálinkával teli 200 literes hordót, valamint 35 kilogramm mézet és más termékeket, melyek értéke 180.000 dinárra rúg. Enyhén szólva nehéz elképzelni, hogyan tudta a tettes egyedül kivinni (legfeljebb kigörgetni) a házból a hatalmas, nehéz hordót, miközben a többi lopott holmit is cipelnie kellett… Nagy teherbírású volt, annyi bizonyos, sőt szorgalmas is, hiszen március elején ugyanez a személy egy garázsba vette be magát, az autóból kiszívott 25 liter benzint, valamint 4 liter motorolajat, de magával vitte a hidraulikus emelőt is. A rendőrség bűnvádi feljelentést tett ellene.

A témánál maradva: érdekes annak a fiatalembernek az esete is, aki nem kevesebb mint 42 alkalommal tankolt különböző töltőállomásokon anélkül, hogy fizetett volna. Az idén januártól márciusig Belgrádban rendszámtáblákat gyűjtött, majd azokra az autókra szerelte őket, melyekkel a töltőállomásokat látogatta. Dolga végeztével a rendszámtáblát az út melletti csatornába dobta. A rendőrség tudomása szerint 21 táblát lopott el.

Szintén a fővárosban tartóztattak le márciusban két személyt, akik egy használtautó-kereskedésből egyetlen este 5 autót hajtottak el. Levágták a kapuról a láncot, az irodakonténerből kivették a kocsikulcsokat, aztán kihajtották a három Volkswagent, egy Renault Cliót és egy Mercedest. Több nem is maradt. Közben a konténerben levő íróasztal fiókjából elvittek 1100 eurót. Mivel csak ketten voltak, háromszor is fordulniuk kellett, de senki sem zavarta meg őket.

A tolvajok olykor életveszélyes akciókra vállalkoznak. Tavaly júniusban egy férfi a Mala Ivanča–Mali Požarevac vasúton 150 méter, feszültség alatt levő rézhuzalt vágott le, s túlélte a kockázatos munkát, de a rendőrség elkapta.

Nem mindennapi eset történt néhány nappal ezelőtt Palánkán: egy nőt azért vettek őrizetbe, mert ellopta a helybeli pravoszláv templomból a mikrofont. Volt már egyéb lopás is a számláján: egy nappal korábban egy üzletben egy nőnek, az egészségházban pedig a doktornőnek a pénztárcáját „vette el”.

A rendőrségi jegyzőkönyvek tanúsága szerint régebben is történtek furcsa esetek. Két kragujevaci férfi tudomást szerzett arról, hogy egy nő mindennap pénzzel megtömött táskát visz cégéből a bankba a belgrádi Köztársaság téren keresztül. Eltervezték, hogy kirántják a kezéből a táskát, majd taxiba vágják magukat, és a Slavijára hajtatnak. A táskát meg is kaparintották, de egyetlen taxi sem volt a közelben. Beszálltak hát egy troliba, az azonban csakhamar dugóba került: kénytelen volt megállni a sztrájkoló taxisok felvonulása miatt. A rendőrség így könnyűszerrel utolérte a rablótámadás elkövetőit.