2024. április 26., péntek

Vasárnap birkanyíró fesztivál Zentán

A tavalyi „hatásszünet” után a Zentai Gazdakör a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével és Zenta önkormányzatával karöltve az idén ismét megrendezi a Birkanyíró és Birkapörköltfőző Fesztivált április 29-én, vasárnap a zentai vásártéren.

Egy kép a tavalyelőtti rendezvényről (Horváth Zsolt felvétele)

Egy kép a tavalyelőtti rendezvényről (Horváth Zsolt felvétele)

A fesztiválon ezúttal is a hagyományos kézi birkanyírás bemutatásán lesz a hangsúly. Emellett megszervezik az állatkiállítást, amelynek keretében a zentai és a környékbeli állattenyésztők mutathatják be jószágaikat – mondta el lapunknak Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör elnöke, a fesztivál fő szervezője. A kézi birkanyírás mellett bemutatják a gépi nyírást is. Természetesen ez évben is megtartják a birkapörköltfőzők és pásztorételt készítők versenyét, valamint a legjobb pásztorpálinka főzőjét is kihirdetik. Az összejövetelen a főzőcsapatok mellett a vásártérre kilátogatóknak sem marad üresen a gyomruk, ugyanis két vendéglősnél is lehet majd birkapörköltet és más finomságokat vásárolni.

A gyermekek számára is szerveznek különféle foglalkozásokat, továbbá lesz kirakodóvásár, kézművesek is bemutathatják alkotásaikat, a színpadon pedig föllépnek a helybéli és a környékbeli hagyományőrző egyesületek.

A vasárnapi rendezvényen több vajdasági cég is bemutatja az általa forgalmazott mezőgazdasági gépeket, de tartományunkban először traktoros karusszelt is bemutatnak, zenei aláfestéssel.

A rendezvény megnyitójára 10 órakor kerül sor, de a műsorrend szerint a birkanyíró verseny, a birkafajta-bemutató, a helyi termékek kiállítása és a kézműves-kirakodóvásár már 9 órakor elkezdődik. A megnyitót követően a kulturális program és a gasztronómiai megmérettetés is kezdetét veszi.

A birkanyíró versenyre és az állatkiállításra Novák Károlynál, a Zentai Gazdakör juhászszekciójának a vezetőjénél lehet jelentkezni a 069/122-6030-as mobilszámon, a főzők, a kézművesek és a mezőgazdasági gépek kiállítói pedig Ments Andrástól kaphatnak bővebb információt a 062/800-6527-es mobilszámon.