2024. április 26., péntek

Lassan „elfogynak” a műanyag szatyrok

Májustól még egy üzletben fizetni kell a nejlonzacskókért

A következő hónaptól az Aman kereskedelmi lánc is követi a Delhaize Serbia vállalat példáját. A Delhaize Shop&Go üzleteiben ugyanis április közepe óta a műanyag zacskók darabjáért 2 dinárt kell fizetni.

Goran Vesić belgrádi városi menedzser örömmel fogadta az Aman kereskedelmi lánc döntését. A tegnap folytatott együttműködési tárgyalás során megosztotta azon reményeit, miszerint a következő két-három évben Belgrád olyan város lesz, amelyben tilos lesz a műanyag zacskók használata, szavai szerint ez a természet ellen elkövetett bűn. Kiemelte, hogy többször is tárgyaltak Ana Brnabić miniszterelnökkel és Goran Trivan környezetvédelmi miniszterrel erről a kérdésről.

– A következő időszakban Ana Brnabić kezdeményezésére találkozókat szervezünk a kereskedelmi láncokkal, valamint a fogyasztói egyesületekkel annak érdekében, hogy megtaláljuk a megfelelő stratégiát a műanyag zacskók teljes mértékű elvtávolítása érdekében. A polgárok számára pedig más alternatívát kell felkínálnunk, papírzacskók, illetve textil bevásárlószatyrok formájában, amikre nem fognak többet költeni – mondta Goran Vesić, a Nemanja Petrovićtyal, az Aman kiskereskedelmi lánc igazgatójával folytatott beszélgetés során.

A kereskedelmi lánc május 1-jétől, a Delhaize Serbia vállalat példáját követve, szintén két dinárért fizetteti meg darabonként a műanyag zacskókat.

Goran Vesić elmondta, hogy a miniszterelnök asszony igen elkötelezett az ügy megoldása iránt, ezért a városi vezető úgy véli, hogy a szerb kormánnyal karöltve gyorsan meg fogják oldani a problémát. Az Aman üzletlánc igazgatójával folytatott beszélgetés során megköszönte Nemanja Petrovićnak az együttműködést, és örömmel nyugtázta a cégnek a műanyag zacskók megfizettetéséről hozott döntését. Kiemelte, hogy bátor és felelősségteljes elhatározás, amelynek köszönhetően sokat tehetünk környezetünk és hazánk környezetének megóvása érdekében. Reményét fejezte ki, hogy más kereskedelmi láncok is követni fogják ezt a példát.

Szerbiában jelenleg több tízmillió műanyag zacskó van használatban, és egy darabnak a lebomlása legalább 400 évig eltart.