2024. április 26., péntek

Mátyás király szilárd alapokat teremtett

Zentára érkezett a Mecénás és katona vándorkiállítás

– Akárhol is élünk a nagyvilágban, Mátyás király ugyanazt jelenti mindannyiunk számára: a keménykezű uralkodót, aki közép-európai népek összefogásával szilárd alapokat, biztonságot teremtett a keresztény magyar állam és a keresztény Európa számára – hangsúlyozta Csibi Krisztina, a Mátyás-emlékévet koordináló Magyarság Háza igazgatója Merényi Zoltán és Somodi András Mecénás és katona című vándorkiállításának zentai megnyitóján tegnap a Városi Múzeumban.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

Az igazgatónő a magyar király életútját és vívmányait ecsetelve kiemelte, hogy benne tiszteltük a magyarság határait kiterjesztő és a modern kulturális értékeket teremtő uralkodót is.

Az ünnepélyes megnyitón Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Czegledi Rudolf, a község polgármestere is köszöntötte az egybegyűlteket.

– Mátyás király Közép-Európában gondolkozott. Összekovácsolta a népeket, mert tudta, hogy a fenyegető török veszedelmet csakis így győzhetik le – jegyezte meg a polgármester. Hozzátette: a magyar uralkodó nemcsak a haza megvédésén munkálkodott, hanem azon is, hogy naggyá, gazdaggá és ismertté tegye a birodalmát, s elgondolkodása követendő.

Hajnal Jenő Mátyás király délvidéki vonatkozásairól szólt, s rámutatott, hogy a Hunyadi család nemcsak magyarországi utóélettel rendelkezett, hanem a szerb emlékezetben is komoly szerepe van. Elmondta, hogy már Arany János is emlegette: „Most is vallják, egyre dallják / Szerbhon ifjai, leányi, / Guzlicájok hangja mellett: / Ki volt Janko Szibinyáni.”

– A szakirodalom szerint a Hunyadiak balkáni népköltészeti karrierje szervesen függ össze a törökellenes küzdelmekkel, még akkor is, ha egyes balladák, románcok, népénekek forrását földrajzilag távolabb lehet keresni – jegyezte meg az MNT elnöke, s hozzáfűzte azt is, hogy a Hunyadiak népköltési története Európa keleti részének a közkincse, Hunyadi Mátyás pedig nem csupán magyarországi igazságos király volt, hanem valamennyi nép kedvelt hőse.

A kiállításmegnyitó közönségét a Renaissance Consort korabeli zenét játszó formáció repítette vissza a zene szárnyán Mátyás király korába és udvarába.

A Merényi és Somodi által megálmodott, egyedülálló értéket képviselő vándorkiállítás a huszonegyedik századra is reflektálóan kívánja bemutatni Hunyadi Mátyás életútját. A Mátyás király életének legfontosabb pillanatait felelevenítő, acélból, vörösrézből és textilből készített kompozíciókat a huszadik század elején és közepén dolgozó történészek tollából származó, Mátyás koráról ez idáig nem ismert részleteket bemutató idézetekkel tarkították.

A kiállítást Pozsonyban indították útjára, majd pedig Székesfehérváron mutatták be az installációkat. Zentán május 18-áig tekinthető meg a kiállítás, majd Horvátországba, Szlovéniába és Erdélybe is elviszik.