2024. április 26., péntek
KÖZÉPISKOLÁSOK SZÍN- ÉS FILMMŰVÉSZETI VETÉLKEDŐJE

Az ifjú tehetségek az idén is bizonyítottak

Pénteken és szombaton zajlott a zentai Művelődési Házban a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője – a szokásos fesztiváli, sőt, egyenesen ünnepi hangulatban. Valóban igazi tavaszünnepet ültünk, ahol a sok-sok mosolygó arcot még a déli órákban már-már nyáriasan perzselő nap sem volt képes túlragyogni.

Nincs ezen mit csodálkozni, hiszen az izgatott és lelkes, színházszerető diáksereg minden évben itt tart szemlét, régi barátok üdvözlik egymást, új barátságok is köttetnek, miközben együtt örülnek egymás produkcióinak, szurkolnak a saját csapatuknak, de ugyanúgy a többiekének is – és mindez az odalátogató idősebb korosztályokat is magával ragadja, senki sem érezheti magát kívülállónak.

Az idén öt film és hat színdarab szerepelt a vetélkedőn.

A pénteki nap a Bolyai Filmműhely három kisfilmjével indított – The Old WestNeumannNem mered! –, melyek csupán néhány percnyi hosszúak voltak ugyan, de bájos poénokra épülő koncepciójuk megadta a rendezvény alaphangulatát. Őket a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszóinak előadása követte, Frank L. Baum klasszikusának Zalán Tibor által újragondolt műve, az Óz, a nagy varázsló. Egy történet, melyet mindannyian szerettünk valamikor, vagy szeretünk a mai napig.

A társulat a tavalyi produkciójához képest sokat lépett előre, Dorka és társainak kalandjai magukkal tudták ragadni a nézőt, megröptetni a mese szárnyain. A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium csapata Szabadkáról Perspektíva című darabjában John Osborne és Philip Zimbardó műveiből merítve egy némiképp sötét világot tárt elénk, a trupptól már megszokott éles társadalombírálattal és pesszimista jövőképpel; mindezt talán túlságosan tömény és nagy adagban ontva a nézőre – no de mikor lázadjanak, ha nem most?! A Topolyáról érkező Színi-Tiniknek az Oriana Fallaci gondolatai alapján készült Utazás a nők körül című előadása szintén erőteljes társadalomkritikát fogalmazott meg, azzal a különbséggel, hogy ők kizárólag a „gyengébbik nem” hátrányos helyzetére összpontosítottak – több-kevesebb sikerrel kianalizálva a jelenséget, erősebb és gyengébb színészi játékot produkálva, ugyanakkor helyenként felvillantva a továbbfejlődés ígéretét.

Szombaton szintén filmvetítéssel vette kezdetét a rendezvény. A Mayfly Film Club (Zenta) K.ábel című kétpercese frappáns kis gegfilm, a szintén zentai alkotók Palacsintafesztivál című rövid dokumentumfilmje pedig a tamásfalvi rendezvényre kalauzolja el a nézőt. A nap nyitó színdarabja a Népkör Fabula Rasa Színjátszó Grund (Szabadka) briliáns Ray Cooney-adaptációja, a Páratlan páros volt, mely a klasszikus színház eszközeivel mutatott fel egy klasszikus vígjátékot, mely közben szem nem maradt szárazon. Jobbnál jobb színészi alakításokat láthattunk, miközben végigkacagtuk az előadást.

Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete Arany János Toldiját adta elő – olyan eredeti módon, hogy az egyáltalán nem mutatkozott elcsépeltnek, és igazán méltó volt az emlékévhez. Nyolc színész osztotta fel és cserélgette egymás közt a szerepeket bravúrosan. Az előadást a szép tiszta beszéd és a remek koreográfia egyaránt jellemezte. Végezetül ismét a Népkör Fabula Rasa Színjátszó Grund (Szabadka) került terítékre, Van egy fekete ország címmel a Krétakör Feketeországának szövegkönyvére építették fel színdarabjukat. A csapat már tavaly is bebizonyította, hogy nagymestere a fekete humornak – ezúttal sem adtak okot a csalódásra. Produkciójuk szívfacsaróan kacagtatott, és feltette a koronát az idei vetélkedőre.

Míg a zsűri visszavonult, a néző addig sem unatkozhatott: az Újvidéki Művészeti Akadémia harmadévesei előadásában Lénárd Róbert príma Salinger-adaptációját, a Zabhegyezőt tekinthettük meg az eredményhirdetést megelőzően.

Díjeső a legjobbaknak

A Fejős Csilla filmrendező, Mezei Kinga színművész-rendező és László Sándor egyetemi tanár, színművész-rendező összeállítású zsűri a következő díjakat ítélte oda:

A legjobb előadás: a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszói (Zenta) Frank L. Baum – Zalán Tibor: Óz, a nagy varázsló

A legszórakoztatóbb előadás díja: Népkör Fabula Rasa Színjátszó Grund (Szabadka) Ray Cooney: Páratlan páros

Innovatív díj: a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium csapata (Szabadka)

PERSPEKTÍVA

Legjobb női szereplők: Dragić Marianna, Greguss Lilla. Legjobb férfi szereplők: Szabó Róbert, Mészáros Áron. Tanyaszínház-különdíj, részvétel az idei előadásban: Szecsei Tamás. Részvétel a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Tizenegyedik Táborában: Kovács Dorina. A Képes Ifjúság különdíja (éves előfizetés): Bicskei Armand. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet különdíjai: Gresák Lea, Kőműves Csaba Bence. A Zentai Magyar Kamaraszínház előadásának megtekintése: a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium csapata (Szabadka). A Szabadkai Népszínház előadásának megtekintése: Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadásának megtekintése: Színi-Tinik (Topolya). Az Újvidéki Színház előadásának megtekintése: a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszói (Zenta). A Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ különdíjai: Szabó Regina, Ágyas Ádám, Dimitrov Nikoletta, Dupák Fanni, Színi-Tinik (Topolya).

A legjobb film: Bolyai Filmműhely (Zenta) THE OLD WEST

Legjobb filmrendezői díj: Nyilas Orsolya Bolyai Filmműhely (Zenta) NEM MERED!

Perspektíva díj: Mayfly film club (Zenta) K.ÁBEL.