2024. április 26., péntek

„Partnerként tekintünk a Jogtudományi Karra”

A VaMaDisz a jogerős ítéletről

Sajtótájékoztatón ismertette a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDisz) az újvidéki Fellebbviteli Bíróság ítéletét, amely arra kötelezte az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karát, hogy a jövőben a nemzeti kisebbségek nyelvén is szervezze meg a felvételi vizsgát. A per 2015 decemberében indult.

A pénteki sajtókonferencián Sóti Attila, a VaMaDisz elnöke, valamint Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) az elnöke összegezték a két és fél éve húzódó per és az ítélet részleteit.

Sóti Attila hangsúlyozta, nemcsak örömhír ez, hanem felelősségteljes teher is.

– A munka nem zárult le. Felügyelni kell a következő hónapokban azt a szervezői munkát, ami szavatolja, hogy valóban tisztességesen legyen megszervezve a magyar és a többnyelvű vizsga. Szeretnénk kivenni a részünket abból a koordinációs munkából, amelyben a közösségünk és tartományunk különféle szerveinek, intézményeinek a koordinált együttműködése kell majd ahhoz, hogy ez a felvételi vizsga megszervezésre kerüljön. Gondolok itt a karral való betartatásra, az egyetemi rektorátussal való kapcsolattartásra, az érintett diákok és szülők idejekorán történő tájékoztatására és a felvételire való felkészítésre.

A VaMaDisz elnöke az ítélet kapcsán elmondta, nincs olyan pontja a keresetnek, amit nem fogadtak el.

– A Fellebbviteli Bíróság ebben az ítéletében egyértelműen kimondja, hogy 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben az újvidéki Jogtudományi Kar a hatályos törvényekkel ellentétben, nemzeti alapon diszkriminálta a magyar ajkú jelentkezőket. A jogerős ítélet kötelezi a Jogtudományi Kart, hogy az idei és a következő tanévekben megszervezze a felvételi vizsgát magyar és a többi nemzeti kisebbség nyelvén, amelyeknek nyelvhasználati joguk van. Az az igazság, amit a VaMaDisz képviselt, hogy a felvételi vizsga nem teljes egészében a felsőoktatásnak a része, bebizonyosodott. Egy jogi értelmezési vita volt, amiben a jogerős bírósági döntés a VaMaDisznek adott igazat. A felvételi vizsga csak szakmai szempontból tartozik az egyetemi karok autonómiájába, de a felvételi vizsga nyelve nem tartozik ide. Ez annyit jelent, hogy a hatályos tartományi rendelet erősebb, és felülírja az ezzel kapcsolatos egyetemi autonómiai törekvéseket. Az ítélet továbbá kötelezi a jogi kart, hogy a hétfői naptól számítva 15 napon belül a Magyar Szó és a Dnevnik napilapban az ítélet tárgyát változatlanul megjelentesse. Várhatóan legkésőbb a jövő hét folyamán a jogi kar ezt meg fogja tenni.

Sóti Attila kiemelte, a Vajdasági Magyar Diákszövetség partnerként tekint a Jogtudományi Karra, és bíznak benne, hogy a felvételi vizsga megszervezésével kapcsolatban az együttműködés sikeres lesz.

– A következő hetekben és hónapokban hasonló összefogásra van szükség, mint amit a per alatt is tanúsítottunk. A felvételi vizsgák lebonyolítása a Jogtudományi Karra tartozik, az érintettek tájékoztatása a VaMaDiszre és a Magyar Nemzeti Tanácsra, a folyamat ellenőrzése szintén a diákszövetségre, a felvételi vizsgák lefordítása a nemzeti kisebbségek nyelvére pedig a tartományi kormány oktatási és nemzeti közösségi titkárságára. Mindazok után, ami az elmúlt hat évben történt, mi partnerként tekintünk a Jogtudományi Karra – hangsúlyozta Sóti Attila.

Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának az elnöke kiemelte, ez a döntés igazolta, hogy van értelme küzdeni és támogatni egymást.

– 2016-ban, amikor ez az ügy egyre nehezebb helyzetbe került, a HÖOK olyan partnerként tudott megjelenni a további ügyek vitelében, ami támogatta a VaMaDiszt, hogy továbbvigye ezt az ügyet. Ez nemcsak jogi ügy, hanem egy magyar közösséget érintő, szimbolikus jelentőségű, rendkívül fontos ügy. Az őshonos kisebbségek szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bíró ügy ez. A VaMaDisz megfelelően kezelte ennek az ügynek a súlyát, és ez is az oka annak, hogy a teljes magyar ifjúsági Kárpát-medencei közösség egyként sorakozott fel a szervezet mellett. Az egyik legfontosabb érdekképviseleti ügyként tekintettünk erre.

Sóti Attila elmondta továbbá, hogy nem sikerült volna végigvinni a pert Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Jogászegylet, a Beljanski ügyvédi iroda, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, valamint a Kisebbségi Jogvédő Intézet segítsége nélkül.