2024. április 26., péntek

Oktatási kiállítás a topolyai mezőgazdasági középiskolában

Többéves gyakorlat a topolyai Mezőgazdasági Iskolában a Nyílt Nap néven ismert oktatási kiállítás megszervezése, melyen a nyolcadikosokkal és szüleikkel ismertetik a továbbtanulási lehetőségeket, bemutatják az iskola szakirányait, szakköreit.

Fotó: Tóth Péter

Fotó: Tóth Péter

Eleinte a szaktantermekben tartották meg a bemutatókat, amikor pedig 2002-ben elkészült a sportcsarnok, azóta ott rendezik meg a nyílt napot, melyre más középiskolákat is meghívnak, hogy az iratkozás előtt álló nyolcadikosok és szüleik több információ alapján tudjanak dönteni. A házigazda szerepét betöltő oktatási intézmény mellett részt vett még a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, a Sinkovics József Műszaki Középiskola Topolyáról, illetve Szabadkáról az Ivan Sarić Műszaki Középiskola, a Vegyészeti–Technológiai Iskola és a Politechnikai Középiskola, valamint egy szabadkai magániskola, a Global Közgazdasági és Egészségügyi Középiskola. Idén is megszervezték a kiállítás már hagyományosnak számító kísérőrendezvényeit, bemutatókat és játékos vetélkedőket is. Volt traktorverseny, birkanyíró verseny, sakkverseny, vetélkedtek a diákok különféle magok felismerésében, meg lehetett kóstolni a hentesek és az élelmiszer-ipari technikusok által készített finomságokat és lehetett lovagolni is.

Tóth Tibor, az iskola igazgatója elmondta, hogy a rendezvény keretében ezúttal is megemlékeztek a közelgő Föld napjáról. Az iskola környékét, a tópartot rendezték, fákat ültettek, takarítottak. A Föld napja alkalmából, a korábbi évekhez hasonlóan, ezúttal is irodalmi és képzőművészeti pályázatot jelentettek meg, melynek zsűrizése és a díjkiosztó is a helyszínen zajlott. Tóth azt is elmondta, hogy idén összesen hét szakon indítanak képzést, ebből öt négyéves és két hároméves. Mintegy 200 elsős beiratkozására számítanak. Állategészségügyi technikus, mezőgazdasági technikus, élelmiszer-ipari technikusi szakon, illetve virágtermesztő és konyhakertész, valamint pék szakirányra is lehet majd felvételt nyerni, hentesképzést viszont idén nem indítanak. A jelenleg itt tanuló mintegy 550 tanuló több mint a fele magyar nyelven hallgatja az órákat. A diákok szinte Vajdaság egész területéről ide jönnek tanulni, a tartomány mintegy 60–70 településéről utaznak, vagy ideiglenesen itt laknak Topolyán. Amennyiben elkészül majd a diákotthon, még több diák tud majd itt tanulni.

Az idei Nyílt Napra ellátogatott Tóth Rudolf, a Tartományi Energetikai, Építkezési és Közlekedési Titkárság segédtitkára, aki az iskola igazgatójával az aktuális beruházásokról is elbeszélgetett, illetve a titkárságnak a Tisztább és zöldebb iskolákért elnevezésű akciójára hívta fel a figyelmet.

Miskolci Stipan, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskola informatikatanára elmondta, hogy az informatikusok nagyon keresettek, de ahhoz, hogy valakiből jó szakember legyen, tehetségre, sok szorgalomra és állandó tanulásra van szükség. Lekić Ladóczki Janka, a vegyészeti középiskola pszichológusa azt ajánlotta a szülőknek, hogy a középiskola kiválasztása előtt vegyék figyelembe a diákok érdeklődési körét, hajlamait, képességeit.

A topolyai önkormányzat ezúttal is támogatta a Nyílt Nap megszervezését. A község falvaiból ingyenes buszjáratokat indítottak az érdeklődő szülőknek és diákoknak. A középiskolába történő iratkozással kapcsolatban további információk a http://www.poljoskola.edu.rs weboldalon találhatók. A mezőgazdász szakma ismét felértékelődni látszik itthon és világszerte is egyaránt. Érdemes még megemlíteni, hogy a középiskolai tanulmányok befejeztével Topolyán is lehet folytatni felsőfokú tanulmányokat a mezőgazdaság szakterületén.