2024. április 26., péntek

Többletet teremtenek az emberi lelkekben

Zentán elkezdődött a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője

Péntek reggel kezdetét vette a zentai Művelődési Házban a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője, mely két napon át zajlik az intézmény nagyszínpadán, valamint a közelmúltban avatott, remek kamaratermében. Már jóval a 10 órai kezdés előtt nyüzsgött a környék a sok lelkes és izgatott fiataltól, akik a megszokott módon hűségesen követik végig egymás előadásait és kisfilmjeit. Ugyanígy nem hiányzott a beígért napsütés, madárcsicsergés, no meg a rengeteg mosolygó arc sem.

A rendezvényt megnyitó Perpauer Attila községi oktatási és művelődésügyi tanácstag véleménye szerint a középiskolás időszak talán a legszebb kor az ember életében, hiszen oly gyakran szövődnek későbbi személyiségfejlődésünket meghatározó kapcsolatok, barátságok, szerelmek, emellett ugyanígy jellemző rá, hogy ebben az időszakban értő szemmel és kritikus hozzáállással szemléljük magunk körül a világot. Éppen ezért úgy véli, a művészet ennek a korosztálynak szinte élettani sajátossága. Elmondta, magát a „vetélkedő” szót nem túlságosan kedveli ebben a kontextusban, mert szerinte ezek a találkozók elsősorban a közösségről szólnak, arról a térről, melyet a középiskolások önmaguknak, egyúttal mindannyiunknak megteremtenek. Végezetül bizakodását fejezte ki annak kapcsán, hogy ezek a fiatalok ezúttal is varázslatos világot fognak elénk tárni, mely a tudás, a művészet, a kifejezőképesség csodálatos közösségi terét valósítja meg, és többletet teremt az emberi lelkekben.

A megnyitóbeszédet követően a Bolyai Filmműhely három rövidfilmjével vette kezdetét a tartalmasnak ígérkező kétnapos fesztivál.