2024. április 26., péntek

Ismét megkondultak a harangok

Éledezik a verbászi református hitközösség – Húsz év után újra van helyben lakó lelkész

1786-ból való adatok szerint 105 magyar református telepes család volt Verbászon. Mivel a közösségnek nem volt lelkésze, az evangélikus atya gondjaira voltak bízva. Verbász első református lelkipásztora Baronyai Búzás János volt. A verbászi református templom 1822 és 1824 között épült fel, a torony 1861-ben készült. (Óverbászon még ugyanabban az évben megalakult a református közösség, ami Verbász leányegyházaként működött.) A templom a klasszicizmus hatására egyhajós épületként épült, a kúlai Jacob Neuschwender tervei alapján.

Szilágyi Dénes István

Szilágyi Dénes István

A városban a magyarok mellett német reformátusok is éltek, őket a II. világháborút követően a lelkészükkel együtt kitelepítették, többet közülük kivégeztek. A jelentősen megfogyatkozott gyülekezetet a magyar ajkú egyháztagok számára Röhrig Gyula lelkész fogta ismét össze. Mint valamennyiünknek, így a reformátusoknak is hosszú évek során nagy gondot jelentett az asszimiláció, identitásuk elvesztése. A templomot négy évvel ezelőtt kezdték felújítani, azóta ismét tartanak ott istentiszteletet. A felújítás lassan halad, ezért a templom még mindig rossz állapotban van, annak ellenére, hogy kiemelt műemlék. Értékei közé tartozik az orgona, amely 1842-ben épült.

A napokban felkerestük Szilágyi Dénes Istvánt, a verbászi református egyházközség lelkészét.

A verbászi református templom

A verbászi református templom

– Nagykanizsán születtem, Komáromban tanultam, majd tavaly óta itt szolgálok. Minden vasárnap van istentisztelet Verbászon, de ünnepnapokon még hét környező településen is. Szerdánként bibliaórát tartunk. Istentiszteleteken kevés a hívő, legfeljebb tízen vannak, ünnepnapokon viszont több mint ötvenen is eljönnek a templomba. Nemcsak Verbászon, hanem az egész világban egyre kevesebben látogatják a templomot. Pedig ha elvész a templom, az iskola, elvész a gyülekezet is. Ha üres a templom, a közösség is kihalóban van. Ezen a folyamaton próbálunk változtatni. Verbászon több mint húsz évig nem volt helyben lakó lelkész. Gyakorlatilag most sikerült lakhatóvá tennünk a parókiát. A templom belülről még elfogadható állapotban van, de kívülről siralmasan fest. Jónak tartom, hogy ismét összekovácsolódik a közösségünk, rendbe hoztuk a templom padlását, szűkös anyagi lehetőségeinkből megfoltoztuk a tetőt, kicseréltük a törött cserepeket. Ez csupán tűzoltás, a tetőszerkezet ugyanis teljes felújításra szorul. Hosszú évtizedek után ismét szól a harangunk, és ez jó érzéssel tölt el valamennyiünket. A parókia felújítását folyamatosan végezzük a gyülekezet tagjaival. Ebben élen jár a gondnokunk, Józsa Dezső, de mások is dicséretes munkát végeznek.

Szilágyi Dénes István Verbász mellett még Szenttamáson, Óbecsén, Torzsán, Kúlán, Bácsföldváron és Cservenkán is tart istentiszteletet.

A templombelső aránylag jó állapotban van

A templombelső aránylag jó állapotban van