2024. április 26., péntek

„A megállapodást be kell tartani!”

Mogherini: az EU látja Szerbia erőfeszítéseit, de további erőbefektetésre van szükség

Prištinában, Brüsszelben és itt is elmondtam, a megállapodásokat be kell tartani. Gondolok itt a koszovói szerb községek közösségének megalakítására, de az energetikai megállapodás megvalósítására is – emelte ki szigorúan Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője mai belgrádi látogatása során.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Mogherini Montenegróból érkezett Belgrádba, előtte pedig Albániában járt, illetve ellátogatott Macedóniába is. Mai sajtótájékoztatóján kiemelte, ennek a négy államnak az Európai Unió perspektívát kínál, különösen Montenegró és Szerbia esetében. Szerbiával a tárgyalások nagyon jó ütemben haladnak, hiszen a meglévő 35 tárgyalási fejezetből már 12-t megnyitottak, és újabb fejezetek megnyitására van kilátás. Az EU látja Szerbia törekvéseit és áldozatvállalásait, amit az EU-tagságért tesz, és bár az Európai Bizottság jelentése rámutat a pozitívumokra, azokat a dolgokat is kiemeli, amelyek esetében további erőbefektetésre van szükség.

Aleksandar Vučić államfő is rámutatott, hogy Szerbia kész azokban a pontokban elfogadni az Európai Bizottság tanácsait, amelyek esetében az EU nem lát elég előrehaladást, például a joguralom terén. Vučić elmondta, a joguralom a gazdasági hangulatra, vagyis a gazdasági jogi biztonságra is kihat, és Szerbiának érdeke, hogy még több beruházót vonzzon az országba.
Kitért ő is a régió stabilitására, illetve Belgrád és Priština viszonyára. Elmondta, az EU sok mindent másként lát, és Priština is másként mutat be, mint ahogy az valójában van. Kiemelte, ő éppen emiatt aggódik. A régió stabilitásának megőrzése érdekében a nehézségeket és a veszélyhelyzeteket el kell hárítani – mondta Vučić.

Mindkét politikus reményét fejezte ki, hogy a szófiai csúcstalálkozó arra ösztönzi majd a nyugat-balkáni államokat, hogy megerősítsék önmagukat.

Mogherini belgrádi látogatása során Ana Brnabić kormányfővel is tárgyalt.