2024. március 28., csütörtök

Új lendület a bácskossuthfalvi focinak

Átadták rendeltetésének az 1919-ben alakult Sloboda Labdarúgó Klub felújított öltözőit és irodáját

A magyar kormány által támogatott munkálatok 10 millió dinárba kerültek, és szinte az alapoktól a tetőig új köntöst kapott a 60-as években készült jellegzetes épületegyüttes.

A tegnap délutáni ünnepi eseményen jelen volt Takács Mihály, Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadója, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia főigazgatója, és Papp Bence, a határon túli akadémiák tanácsadója. Takács Mihály nyilatkozatában rámutatott, hogy a magyar kormány a labdarúgást célzó fejlesztési elképzelései nemcsak a délvidéki magyar közösségek javát szolgálják, hanem profitálhatnak belőle a szerb közösségek is, illetve a két nemzet kapcsolataira is hatással vannak.

– A labdarúgás és a sport közösségi és összetartó erővel bír, és még erősebbé teheti a határon túliak kapcsolatát az anyaországgal. Egyelőre 15 település vesz részt ebben a programban, aminek a koordinálására a Magyar Kormány felhatalmazta a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, illetve a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül történik a határon túli klubok fejlesztése. Jóleső érzés, hogy a 40 bácskossuthfalvi gyermekkel foglalkozó klub öltözője a múlt évi látogatásom óta mekkorát fejlődött. És a település jelenét is meghatározza ez a lépés, hiszen ahány gyermek játszik a helyi klubban, annyi családot érint ez a történet. Két dolog van, ami befolyással van az eredményekre, a felkészülési körülmény, és a nevelők, az edzők személyisége – mondta a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia főigazgatója.

Zsemberi János, a topolyai TSC elnöke rámutatott arra, hogy munkatársaival a labdarúgás fellendítésén fáradoznak vidékünkön.

– Régióban gondolkodunk és nem településekben, elsősorban a környező községek labdarúgásának a fejlesztésére gondolok, úgymint Szabadka, Magyarkanizsa, Zenta, Ada, Becse, Temerin. Bácskossuthfalván mindig is voltak tehetséges fiatalok. Korábban a helybeli viszonyokat felmérve megállapítottuk, hogy a csapat infrastrukturális gondokkal küzd. Ugyanezt a lépést tettük meg Péterrévén is, továbbá Temerinben új öltözőt építünk, Bajsán és Adorjánon, Tótfaluban és Becsén pedig műfüves pályát bocsátunk rendelkezésére a helyi focistáknak – hallottuk Zsemberitől. Seffer Attila, Bácskossuthfalva helyi közösségének a tanácselnöke elmondta, hogy külső segítség nélkül nem tudták volna megoldani a labdarúgóklub az utóbbi időkben szinte használhatatlan állapotúra romlott öltözőhelyiségeinek szakszerű felújítását.

– Hatalmas segítség ez a falunak, igazából azok a gyerekek tudják a hatását érezni, akik itt edzenek. Mi a helyi közösség részéről annyival járultunk hozzá, hogy mintegy 700 ezer dinár értékben a pálya melletti patakocska fölé egy átjáró hidat építettünk ki, illetve a pályát körbeölelő drótkerítést biztosítottuk. Ez utóbbit a TSC közreműködésével, egy munkaakció keretében helyeztünk fel. A továbbiakban pedig a mi feladatunk lesz az öltözők és a pálya karbantartása – mondta a tanácselnök, majd Szűcs Szilárd, a helyi labdarúgóklub elnöke, a felnőtt csapat edzője elárulta, hogy jelenleg a Sloboda Labdarúgó Klubban valamivel több, mint 20 felnőtt és 40 gyermek focizik, akiket Balog Sándorral közösen edzenek.

– A felnőtt csapatunk a topolyai–verbászi–szenttamási községi ligában játszik, a gyerekek a községi ligában mérkőznek meg. A Kiskakasok csoportban 6–10 éves gyerekekkel foglalkozunk, sőt az utóbbi időben már 5 éves kortól is hozzák hozzánk a kis focistákat. A 10–15 éves korosztályt tömörítő csapatunk mellett még felnőttek is versenybe szállnak – hallottuk a 99 éves Sloboda Labdarúgó Klub elnökétől.