2024. április 26., péntek

Hosszabban, de kisebbet

Az állattenyésztők tíz évre bérelnék az állami földeket, amit a mezőgazdasági minisztérium területileg korlátozna

Az Óbecsei Állattenyésztők Egyesületének a meghívására hétfőn Óbecsére látogatott Branislav Nedimović mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási miniszter.

Vendéglátói először a csaknem 150 fejőstehénnel rendelkező Džigurski-farmon fogadták a minisztert. Vasa Džigurski 15 évvel ezelőtt az autóbádogosi szakmával hagyott fel az állattenyésztés kedvéért, ma már ő az Óbecsei Állattenyésztők Egyesületének az elnöke.
– A községünkben nagyon összetett a helyzet: a visszaszármaztatással Óbecsén követelik vissza a legtöbb földet, ugyanakkor rendkívül fejlett állattenyésztés is folyik, amely termelését az állami földek bérlésére alapozta kilenc évvel ezelőtt. Ha állami földek nélkül maradunk, a szántóföldi növénytermesztéssel szemben nem tudunk majd privát földeket bérelni, ezért fordultunk a minisztériumhoz a problémánkkal. Azt szeretnénk, ha tíz évre bérelhetnénk az állami földeket – mondta el érdeklődésünkre Vasa Džigurski.
A megbeszélés az óbecsei községházán folytatódott, ahol elsősorban a mezőgazdasági földterületekről szóló törvény alkalmazásáról folytattak eszmecsérét a szakemberek és a gazdák.
Dragan Tošić polgármester a zárt körű megbeszélést követően az újságíróknak nyilatkozva elmondta: Óbecsén csaknem 9,5 hektár föld van jelenleg állami tulajdonban, ebből 3000 hektárt adnak ki bérbe.
Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár szerint amióta Branislav Nedimović felel a mezőgazdasági tárcáért, történtek előrelépések a földpolitikát illetően, de kétségtelenül szükség van a mezőgazdasági földterületekről szóló törvény módosítására.
Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter szerint mind az állattenyésztők, mind a növénytermesztők érdekeit szem előtt kell tartani.
– Nem véletlenül jöttünk ma Óbecsére: a visszaszármaztatás és az állattenyésztők igényei miatt súlyos probléma vár megoldásra. Sokan elfelejtik azt, hogy Közép-Szerbiában egyáltalán nincsenek bérelhető állami földek, holott ott is állattenyésztés folyik. Olyan törvény kell, amely kibékíti a különféle csoportok – az állattenyésztők, a szántóföldi növénytermesztők, sőt a jelenleg állami földbérleti jogot nem élvező konyhakertészek – érdekeit. A mezőgazdasági földek minőségének a javítására is gondolni kell, márpedig állattenyésztés nélkül nem újulhat meg a föld. Oly módon fogjuk módosítani a törvényi rendelkezéseket, hogy azok hosszabb távra is lehetővé tegyék az állami földek bérlését az állattenyésztők számára, de területileg ezt a jogot korlátozni fogjuk – jelentette ki a tárcavezető.
A mezőgazdasági miniszter tájékoztatása szerint Óbecse községben mintegy ötezer hektár föld vár arra, hogy a visszaszármaztatási eljárás során gazdát cseréljen. Mint elmondta, néhány nappal ezelőtt a kormányülésen új rendelet született, amely afelől rendelkezik, hogyan kell a tagosítási tömegből kivenni egyes parcellákat: mivel lehetetlen egy elvett parcelláért ugyanazt a parcellát visszaadni, az állam fogja eldönteni, mely területekről lehet majd földet adni az igénylőnek.