2024. április 26., péntek

Múlt és jelen összefonódása

A kúlai Népkör MMK jubileumi ünnepségére számos vendég érkezett az anyaországból és több vajdasági településről

Jó volt kúlai magyarnak lenni a hétvégén. Több mint kétszázötven magyarországi, vajdasági és helybeli vendég vett részt a Népkör Magyar Művelődési Központ 150 éves fennállásának alkalmából szervezett ünnepségsorozatban.

A pénteki nyitónap után – amelynek eseményeiről hétvégi számunkban már beszámoltunk – szombaton az ünnepség a délelőtti órákban folytatódott, amikor is A Népkör 150 éve című könyvet Hugyik Karolina, a kiadvány társszerzője mutatta be. Amikor a Népkör 140 éves fennállását ünnepelte, elkészült Juhász András tollából egy könyv, amely most a rangos jubileumra az utóbbi tíz év tevékenységével, eseményeivel bővült.

A balatonkenesei kórus is fellépett Kúlán (Kozma Lívia felvétele)

A balatonkenesei kórus is fellépett Kúlán (Kozma Lívia felvétele)

Dudás Károly író pedig a Nem éltünk gyöngyszigeten című, válogatott írásait tartalmazó, kétrészes kötetét mutatta be az irodalomkedvelőknek, délután pedig a kórustalálkozónak adott otthont a 150 éves fennállását ünneplő Népkör. A múlt évben 120 éves fennállását ünneplő, házigazda Bartók Béla Dalárda lépett először színpadra, Vendel Gyöngyi karnagy vezetésével.

Testvérvárosunk, Kalocsa 1998-ban alakult kamarakórusa egyházi és világi művek, népdalfeldolgozások, spirituálék, kortárs szerzők komoly és könnyebb műveivel kedveskedett a közönségnek. A helyi Petőfi Brigád Általános Iskola Allegró kórusa a műsorra a magyarországi lakiteleki versenyről – ahol első díjban részesült – időben érkezett, hogy fellépjen, Hevér Judit zenetanárnő vezetésével, az előadást a nagyszámú közönség vastapssal jutalmazta.

Fotó:Kozma Lívia

Fotó:Kozma Lívia

A Népkör MMK Cantilena női kórusa, a Bartók Béla Kamarakórus, a veprődi Kossuth Lajos ME népdalköre is tartalmas repertoárral lépett a színpadra. A balatonkenesei kórus is elfogadta a Népkör meghívását és fel is lépett népdal-összeállítással, hasonlóan, mint a cservenkai József Attila Magyar Művelődési Egyesület népdalköre, a verbászi Szirmai Károly ME csoportja és a műsort a Népkör MMK Árvácska énekcsoportja zárta, népdalok előadásával. A közönség tartalmas programot láthatott, amely közös barátkozással, vacsorával zárult. A fellépő kórusok tagjai nagy figyelemmel tekintették meg a közelmúltban felújított Népkör emeleti részében felállított kézimunka- és kézműves-kiállítást is.

Vasárnap a katolikus templomban megemlékező szentmisével folytatódott a jubileum megünneplése, amikor is az alapítóra, Szakácsy Sándorra emlékeztek, majd a temetőben a sírhelyére a tisztelet és az emlékezés virágait helyezték el.

A délután folyamán ünnepi közgyűlést tartott a Népkör MMK, Goga Zsolt elnök kiosztotta a díszokleveleket, este pedig az Újvidéki Színház a Kovácsok című előadásával zárult a jubileum megünneplése Kúlán.