2024. április 26., péntek
EURÓPAI KUPAPOROND

Dávid és Góliát fináléjára készülhetünk

Bayern–Real és Liverpool–Roma az elődöntőben!

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nyoni központjában tegnap kisorsolták a Bajnokok Ligája idei kiírásának elődöntős párosításait. A húzást lebonyolító UEFA-nagykövetnek, az egykori ukrán gólvágó Andrij Sevcsenkónak az elmúlt körökhöz képest már nagyon kevés dolga volt, s néhány perces ceremónia után nyomban kiderült, hogyan is alakul a két párosítás.

A részt vevő négy csapat – Real Madrid, Bayern München, Liverpool, Roma – közül előbbi kettő egyértelmű döntőesélyesnek tűnt korábban is, ahogy szinte minden évben. Épp ezért számít pikáns forgatókönyvnek, hogy Sevcsenko húzása nyomán az egyik ágon a két végső győzelemre esélyes csapat, a másikon pedig az a két gárda találkozik, amelyiknek már a negyeddöntő elérése is szép teljesítménynek számított.

A nap győztesei mindenképp az esélytelenebb felek elődöntőjének szereplői, hiszen a Liverpool és a Roma bármelyik másik riválissal szemben nagyságrendekkel kisebb eséllyel léphetett volna pályára. A Real és a Bayern ugyanakkor pechesnek érezheti magát – inkább a fináléban mérték volna össze erejüket.

A Bajnokok Ligája elődöntőinek párosítása (az első csapat kezdi otthon a párharcot): Bayern München–Real Madrid (odavágó: április 24., visszavágó: május 1.), Liverpool–Roma (odavágó: április 25., visszavágó: május 2.). A döntőt május 26-án rendezik a kijevi Olimpiai Stadionban.

Ezek tényleg Red Bullt ittak: Takumi Minamino és Fredrik Gulbrandsen ünnepli a Salzburg hihetetlen továbbjutását (Fotó: Beta/AP)

Ezek tényleg Red Bullt ittak: Takumi Minamino és Fredrik Gulbrandsen ünnepli a Salzburg hihetetlen továbbjutását (Fotó: Beta/AP)

Salzburgi csoda

Két bravúros fordítást is láthattak a szurkolók az Európa-liga visszavágóinak játéknapján. Az Arsenal moszkvai döntetlennel, az Atlético Madrid lisszaboni minimális vereséggel őrizte meg az első meccsen kialakított, nagyobb arányú győzelmét, ám a Marseille és a Salzburg nem hagyta annyiban, hogy az odavágón vereséget szenvedtek.

A francia kikötőváros csapata Lipcsében 1:0-ra kapott ki, és otthon is néhány perc alatt hátrányba került, ám parádés fordítással végül 5:2-re nyerte meg a találkozót.

Még nagyobb feltámadást mutatott be a Salzburg gárdája. Marco Rose tanítványai Rómában 4:2-es pofonba szaladtak bele, és otthon a sokáig gól nélküli találkozón végül Immoblie révén hátrányba kerültek – ekkor már 2:5 volt az összesített eredmény, és bő fél óra volt hátra. A Bikák azonban azonnal egyenlítettek, majd a 72. és a 76. perc között háromszor mattolták Strakosha hálóőrt, csodálatosan megfordítva az állást. „Nagyon látványos és különleges mérkőzés volt ez, ki szerettük volna szolgálni a közönségünket. A meccs előtt felültünk a játékosokkal egy érzelmi hullámvasútra, amelyről a teljes 90 perc alatt nem szálltunk le” – nyilatkozta örömittasan Rose tréner.

Előrehozott döntő az El-ben is?

A BL sorsolását követően a második számú európai klubtornában is elkészítették az elődöntő párosításait. Ahogyan az a legfelsőbb szinten, az El-ben is a két abszolút favoritot hozta össze a sors, míg a két, viszonylag esélytelenebb gárda egymással vív meg.

Az El elődöntőjének párosítása (az első csapat kezdi otthon a párharcot): Marseille–Salzburg (odavágó: április 26., visszavágó: május 3.), Arsenal–Atlético Madrid (odavágó: április 26., visszavágó: május 3.). A döntőt május 16-án rendezik a lyoni Parc Olympique stadionban.