2024. április 26., péntek

Forró drót

Aleksandar Vučić elmondása szerint Angela Merkel felajánlotta, hogy bármikor felhívhatja, ha segítségre van szüksége

Szerbia meghatározó szerepet tölt be a Balkánon, úgy a térség stabilitásának, mint Koszovó és Bosznia-Hercegovina tekintetében, fejtette ki Angela Merkel német kancellár az Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnökkel való négyszemközti találkozót megelőzően megtartott sajtótájékoztatón. Szavai szerint Németország ebből az okból kifolyólag a jövőben is szorosan együtt kíván működni Szerbiával. Az Aleksandar Vučićtyal való találkozó kiváló alkalom a balkáni helyzet megoldási lehetőségeinek a körvonalazására, emelte ki a folytatásban Merkel.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Angela Merkel megerősítette, hogy az aktuális bolgár uniós elnökség ideje alatt különösen kifejezett lesz a párbeszéd a balkáni térség országaival. Ebben a folyamatban meghatározó szerepet tölt be az Európai Unió–Nyugat-Balkán csúcstalálkozó, amelyet május közepén Szófiában tartanak meg, majd a berlini folyamat keretében júniusban Londonban megtartandó konferencia, értékelte Merkel, a folytatásban pedig a Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a tevékenységét értékelte, különösen fontosnak minősítvén azt. Federica Mogherini részt vesz a párbeszédben, amelyben Szerbia központi szerepet tölt be Koszovó és Bosznia-Hercegovina szempontjából, érvelt Merkel. Mint hozzátette, a térségben jellemző helyzet mellett a régió erősítéséről, valamint a Szerbia és a Németország közötti kapcsolatokról is tárgyalni kíván a szerb államfővel. A német kancellár értékelése szerint Szerbia bátran és határozottan hajtja végre a szükséges reformokat.

A folytatásban felszólaló Aleksandar Vučić Németország Szerbia számára való meghatározó szerepét hangsúlyozta, majd ígéretet tett arra, hogy az ország minden erejével igyekszik megakadályozni a feszültségek elharapódzását a Balkánon. Szerbia a békéért és a stabilitásért száll síkra, hiszen minden egyes összetűzés megállítaná a térség fejlődését, nyomatékosította a szerb államfő, majd Szerbiának az európai uniós integráció iránti elkötelezettségéről beszélt.

– Szerbia számára létfontosságú az uniós csatlakozás. Tudjuk, hogy számos fájdalmas és súlyos döntést kell meghoznunk, amennyiben csatlakozni óhajtunk az EU-hoz. Az, hogy Szerbia 2025-ben, vagy egy másik időpontban csatlakozhat az EU-hoz, javarészt tőlünk, azaz a reformok végrehajtásától függ – fogalmazott Vučić, majd köszönetet mondott Merkelnek, amiért személyesen foglalkozik Szerbiával és figyelemmel kíséri az ország európai útját.

Németország Szerbia számára a legfontosabb együttműködő partner, szögezte le Vučić, majd rohamosan fejlődőnek minősítette a két ország közötti bilaterális kapcsolatokat. A Szerbia és a Németország közötti árucsere-forgalom tavaly elérte a 4,34 milliárd eurót, az idei év első két hónapjában pedig 12,6 százalékkal növekedett az előző év ugyanazon időszakához viszonyítva, mutatott rá a szerb államfő, kifejezve reményét, hogy a két ország közötti árucsere-forgalom az idén eléri az 5 milliárd eurót.

A sajtótájékoztatót követően megtartott munkaebéd befejeztével Vučić fontosnak tartotta elmondani az újságíróknak, hogy Merkellel hosszasan értekeztek a koszovói helyzet megoldásáról. Örvendetesnek tartja, hogy Merkel rendkívül nyitott Szerbia érveivel szemben. Vučić elmondása szerint Merkel egyedül arra kérte, hogy tegyen meg mindent a béke megőrzésének érdekében, ne hagyja eluralkodni a feszültségeket, ne reagáljon a provokációkra, sőt, felajánlotta, hogy bármikor felhívhatja, ha úgy érzi, hogy segítségre van szüksége a koszovói kérdés kezelésében. Koszovó tekintetében Szerbia hajlandó a kompromisszumra – ezt el is mondta Merkelnek –, ám a kompromisszumhoz ketten kellenek, húzta alá a szerb államfő, majd azt üzente Berlinből Szerbia polgárainak, hogy nehéz időszak előtt áll az ország, ám aggodalomra semmi ok, hiszen az államvezetés megküzd minden problémával és az sem mellékes, hogy az év első három hónapjában 3,9 százalékos volt a gazdasági növekedés.

Nyitókép: Fotó: Beta/AP