2024. április 26., péntek

A közös nyelv és kultúra összeköt

Hetedszer kirándultak együtt a Rákóczi Szövetség révén a Kárpát-medencei magyar diákok

Háromnapos kiránduláson vett részt mintegy száz vajdasági, felvidéki, erdélyi és magyarországi középiskolás, amelynek során Vajdaság történelmi és kulturális értékeit fedezték fel. A Délvidéki Utazás elnevezésű program során Szabadkára, Óbecsére, Törökbecsére, Nándorfehérvárra, Péterváradra, Csúrogra, Elemérre és Aracsra látogattak el a résztvevők.

Csengeri Orsolya, a Rákóczi Szövetség rendezvényszervezője elmondta, hogy egy-egy iskola hat személlyel, öt diákkal és egy kísérőtanárral jelentkezhetett a kirándulásra.

A kirándulás résztvevői a péterváradi várat és alagútrendszert is megtekintették (Dávid Csilla felvétele)

A kirándulás résztvevői a péterváradi várat és alagútrendszert is megtekintették (Dávid Csilla felvétele)

– A szövetség elsődleges célja, hogy a Kárpát-medence területén élő középiskolások megismerjék a határon túli területek magyar kulturális és történelmi helyeit. A másik célkitűzés pedig az, hogy olyan kapcsolatokra tegyenek szert, amelyeket később megőriznek.

Tudatosítsák azt, hogy habár nagyon sok esetben határ választ el bennünket egymástól, mégis a több száz, több ezer kilométerre lakó diáktársuk ugyanazt a nyelvet beszéli, mint ők maguk. Ez egy nagyon fontos kapocs, amely összeköt bennünket, Kárpát-medencében élő magyarokat, hogy az anyanyelvünk és a kultúránk közös – ecsetelte Csengeri Orsolya.

Zenger Dorottya, a budapestiII. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulója először jár Vajdaságban.

– Iskolánk hét éve tagja a Rákóczi Szövetségnek, de mi csak az idén léptünk be az osztálytársaimmal. Szerintem nagyon fontos, hogy ezeket a helyeket is lássuk Magyarországon kívül, és hogy a délvidéki és a határon túli magyarságot is megismerjük.

Lados Balázs, a budapesti Szent Margit Gimnázium tanára kiemelte, hogy a szövetség kirándulásai során fontos hiánypótló, a magyarság felé irányuló tudásanyag és közösségi tudat épül ki évről évre.