2024. április 26., péntek

Április 19-étől NOMUS

A zene összeköt bennünket

Az április 19-étől 29-éig Újvidéken megrendezésre kerülő NOMUS szervezője az idén is Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága, a fővédnökséget pedig Újvidék város vállalta, hallottuk a tegnapi sajtótájékoztatón.

A nagy sikerű nemzetközi komolyzenei rendezvény 43 évvel ezelőtt született. Az ötéves szünet miatt az idei lesz a 38.

Milan Radulović, Dalibor Rožić, Marija Adamov és Mia Doroški (Dávid Csilla felvétele)

Milan Radulović, Dalibor Rožić, Marija Adamov és Mia Doroški (Dávid Csilla felvétele)

Mia Doroški, a műsorért felelős munkatárs elmondta, Kapitány Attila, a NOMUS formatervezője az idei logóval azt a reményt kívánta kifejezni, hogy a zene, amely stresszoldó, emeli a boldogsághormon szintjét, képes valamennyiünket összekötni.

Tíz nap alatt 13 hangversenyre kerül majd sor. A világ több mint 20 országának neves zenészei, együttesei lépnek fel az újvidéki Zsinagógában, a városháza dísztermében és a Szerb Nemzeti Színházban.

A rendezvény kulturális jelentőségét méltatva Dalibor Rožić, a városi tanács művelődési ügyekkel megbízott tagja kiemelte, hogy sikerességével jelentősen hozzájárul a városról alkotott kedvező képhez, annak jó híréhez.

Marija Adamov, a NOMUS művészeti vezetője szerint nem véletlen, hogy egyes zeneművészek az évek során szívesen visszatérnek az újvidéki közönséghez, mert a fesztivál szervezői eredeti zenei program felkínálásával arra törekednek, hogy ez a rendezvény közelebb kerüljön a közönséghez, a közönség pedig a rendezvényhez.

Az egymással való kapcsolattartás és a barátság kialakítása szempontja vezérelte a szervezőket, hogy néhány koncertet Belgrádban és a zimonyi Madlenianum színház színpadán is előadjanak a művészek – hallottuk Milan Radulovićtól, a fesztivál főfelelősétől.

Az újvidéki zenei napokat a kiváló Belgrádi Filharmónia és az ukrajnai Alekszandar Gavriljuk zongoraművész hangversenye nyitja meg április 19-én, este 8 órakor az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević Színpadán. Danijel Rajszkin orosz karmester vezényli a programon szereplő Sztravinszkij- és Rahmanyinov zeneműveket.

A fesztiválon fellép az olaszországi Roberta Invernizzi és az Accademia Hermans együttes, az LGT15 YOUNG SOLOISTS, továbbá a Vajdasági Szimfonikus Zenekar, a németországi Sygnum Saxophone Quartet Matija Dedić horvát zongoraművésszel és Timothy Redmond brit karmester vezényletével. Koncertezik Mate Bekavac klarinétművész, a németországi Kronberg Akademy, valamint Kelemen Barnabás híres hegedűvirtuóz és kvartettje, amelynek tagja Aleksandar Madžar neves zongoraművészünk.

Gazdag programmal lép fel az NS Chamber Ensamble együttes (Biljana Gorunović zongora, Miroslav Pavlović hegedű), a Festivalski kvartet, azaz Aleksandar Tasić klarinét-, Kinka Rita zongora-, Robert Lakatoš és Varga Oszkár hegedűművészek, valamint Biszák József brácsa- és Irena Josifovska csellóművész.

Schiff András külföldön élő, neves magyar zongoraművész a Building Bridges c. projektum keretében bemutatja Fehérvári Zoltán és Palojtay János zongoraművészeket. Az újvidéki zenekedvelők érdeklődéssel várják Gilles Apap hegedűvirtuóz és a Meduoteran Duo, valamint a Sudar Percussion Ensemble fellépését is.

Még van jegy. A www.muzickaomladina.org honlapon lehetséges az online jegyvásárlás. Személyesen is váltható belépőjegy a hangversenyre a Templomudvar/Katolička porta 2. alatt működő Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága irodájában: munkanapokon 8-tól 14 óráig, érdeklődni pedig a 021/452-344-es telefonszámon lehet. A Szerb Nemzeti Színházban megtartandó koncertekre a színház pénztárán lehet jegyet vásárolni. Elérhetőség: Színház tér/Pozorišni trg 1., telefon: 021/520-091.