2024. április 26., péntek

Messze még az utolsó felvonás

Ivica Dačić továbbra is a területfelosztást szorgalmazza Koszovó ügyében

Ivica Dačić külügyminiszter szerint a Belgrád és a Pristina közötti párbeszéd még nem közeledik a végkifejlethez, sok mindennek meg kell még történnie, mire sikerül pontot tenni a történet végére. Aleksandar Vučić államfő és Angela Merkel német kancellár berlini találkozója során is ez lesz az egyik központi téma – nyilatkozta Dačić a Szerbiai Rádió és Televíziónak. Mint hozzátette, a párbeszéd csupán a kezdetek kezdetén van, mivel Pristina nem hajlandó a lényegbeli dolgokról tárgyalni, és a hosszú távú megoldást is elutasítja.

– Boris Tadić és Vuk Jeremić téves döntésének „köszönhetően” a párbeszéd az EU szintjén folyik. A nyugati országok java része elismerte Koszovó függetlenségét, és ezek az államok azon az állásponton vannak, hogy ennek a történetnek vége, nincs miről tárgyalni, vagyis már csak az maradt hátra, hogy Szerbiát rákényszerítsék Koszovó államiságának elismerésére. Biztos vagyok abban, hogy Vučić Merkelnek is elmondja, hogy Szerbia soha nem ismer el egyoldalú aktusokat. Ez azokkal az országokkal szemben sem lenne tisztességes, amelyek nem ismerték el Koszovót, és Szerbiát támogatják. Pristinát rendkívül irritálja a tevékenységem, mivel annak nyomán egyes országok visszavonták Koszovó államiságának elismerését. Ezt a tevékenységet a jövőben is folytatom – mondta Dačić.

Koszovó területi felosztásával kapcsolatban a külügyminiszter kifejtette, nem biztos benne, hogy Pristina elfogadhatónak találná ezt a megoldást, és továbbra is kitart abban, hogy ez lenne a leghatékonyabb megoldás.