2024. április 26., péntek
EURÓPAI UNIÓ

Vége a kettős élelmiszer-minőségnek!

Az Európai Bizottság az unió közép- és kelet-európai tagállamainak nyomására tegnap bejelentette, hogy tiltani fogja a kettős élelmiszer-minőséget. Íme az „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” című intézkedéscsomagnak a részletei:

Vĕra Jourová, a Bizottság a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztosa az ülés után újságírók előtt kijelentette:

„Harcolni fogunk a kettős élelmiszer-minőség ellen. Módosítottuk a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvet, hogy minden piaci szereplő számára feketén-fehéren kiderüljön, hogy ugyanaz a termék nem létezhet kétféle minőségben.”

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által kibocsátott sajtóközleményéből további konkrétumokat is megtudunk: Az Új megállapodás a fogyasztói érdekekért című intézkedéscsomag egy tisztességesebb, a fogyasztók és a vállalkozások érdekeit egyaránt szolgáló egységes piac kiépítésére irányul. Többek között létrehozza a kollektív jogorvoslathoz való jogot Európában arra az esetre, ha a fogyasztókat csoportosan éri kár, fokozott átláthatóságot biztosít az interneten vásárolóknak, és hatékonyabb fellépést tesz lehetővé a termékek kettős minőségben történő forgalmazása ellen.

FOKOZOTT ÁTLÁTHATÓSÁG AZ INTERNETEN

A fogyasztóknak az online piactereken egyértelmű tájékoztatást kell adni arról, hogy kereskedőtől vagy magánszemélytől vásárolnak-e, hogy tisztában legyenek azzal, fogyasztói jogaik védelmet biztosítanak-e számukra, ha valami gond adódik. Internetes kereséskor pedig egyértelműen jelezni kell a fogyasztók számára, ha a kereskedő által fizetett keresési találatról van szó, valamint hogy milyen fő paraméterek alapján rangsorolják a keresési találatokat. Ezenfelül a bizottsági javaslat a fogyasztókat digitális szolgáltatások vásárlása esetén megillető tájékoztatási és elállási jogokat azokra az „ingyenes” szolgáltatásokra is kiterjesztené, amelyek esetében a fogyasztók személyes adatokat adnak meg, ám pénzbeli fizetésre nem kerül sor.

ERŐSEBB ESZKÖZÖK A FOGYASZTÓI JOGOK ÉS A KÁRTÉRÍTÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ

A kollektív jogorvoslat európai formája az egész EU-ban lehetővé fogja tenni, hogy a jogellenes kereskedelmi módszerek segítségével megkárosított fogyasztók csoportjainak nevében az erre feljogosítottak – például fogyasztóvédelmi szervezetek keresetet indíthassanak a bíróságon, például kártérítést, cserét vagy javítást kérve. Az intézkedéscsomag azt is biztosítani fogja, hogy a fogyasztóknak minden tagállamban joguk lesz egyéni jogorvoslattal élni (pl. pénzügyi kártérítést vagy a szerződés megszüntetését kérve), ha tisztességtelen kereskedelmi módszerek (pl. megtévesztő marketing) áldozatává válnak.