2024. május 5., vasárnap

Életerős községet kell teremteni

Adán az elmúlt években fejlesztették a gazdaságot, a közműveket, az oktatást és a turizmust, támogatják a családokat

A rossz privatizáció, a gazdasági válság és a több mint 2 millió eurós önkormányzati adósság miatt nehéz helyzetben vette át tíz évvel ezelőtti megválasztásakor Bilicki Zoltán polgármester Ada község irányítását. A polgármester élhető községet kívánt teremteni, ahol a lakosság megtalálja a maga boldogulását és egyre jobbak lesznek az életkörülményei. Az elmúlt tíz évben emiatt az önkormányzat a lehetőségeihez mérten támogatta a gazdaság, a közművek, az oktatási és a turisztikai létesítmények fejlesztését, illetve az utóbbi időben különféle támogatásokkal igyekszik segíteni a családokat és ezzel csökkenteni az elvándorlást.

Az adai községháza (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai községháza (Csincsik Zsolt felvétele)

– Az önkormányzat által felvett kölcsön, az egészségház és a kommunális közvállalat adóssága bőven 2 millió euró fölötti összeg volt. Ezért pénzügyileg stabilizálni kellett az önkormányzatot, mindezt tíz év alatt el is értük – magyarázta Bilicki Zoltán.

– A megörökölt adósságokból mára csak apró töredék maradt az egészségháznál. Az önkormányzati hitelt visszafizettük. A Standard kommunális közvállalat az önkormányzat segítségével visszafizette az adósságot. A közvállalat napjainkban már a Szerbiában működő postaépületek, illetve Törökkanizsa község gázellátója is. A községen kívül is igyekszünk piacot szerezni a közvállalatnak, és ezzel újabb bevételi forrást nyújtani a számára. Az anyagi stabilitás jellemzi az önkormányzatot is. Kellő időben kerül sor a kifizetésekre, valamint az anyagi stabilitás lehetőséget ad újabb beruházások tervezésére, valamint olyan ötletek megvalósítására, amilyenekre a környező községekben nincs példa. Ilyen például az idén megjelenő pályázatunk a fiatalok ház- és lakásvásárlási támogatására – közölte a polgármester.

Megújultak az óvodák és az iskolák (Csincsik Zsolt felvétele)

Megújultak az óvodák és az iskolák (Csincsik Zsolt felvétele)

A múlt században Ada gazdasága híres volt jelentős kisiparáról. Egykoron a fém- és textilipar, valamint a mezőgazdaság volt a meghatározó, amit az elmúlt évtizedek történelmi viharai súlyosan megtépáztak és tönkretettek. Mostanság ismét felívelőben van a helyi gazdaság, amelyben a fémipar a vezető ágazat. Az ágazat mintegy 1300 embernek ad munkát, és folyamatosan munkaerőhiánnyal küzd.

Bilicki Zoltán elmondta, hogy polgármesterré választásakor rossz helyzetben volt Ada gazdasága, mivel a 2000-es években kivétel nélkül rosszul sikerült minden helyi vállalat privatizációja, majd ezt betetőzte a 2008-as gazdasági válság, ami újabb cégeket sodort nehéz helyzetbe. A polgármester szerint a helyi gazdaság nagy szerencséje és a fejlődés annak köszönhető, hogy nagyon sok vállalkozó szellemű ember él a községben, ezért ötletekből sosincs hiány. Kiemelte, hogy az önkormányzat emellett felismerte az adai ipari zóna szükségét, ahova jelentős összeget ruházott be az infrastruktúra fejlesztésére. Ennek köszönhetően a terjeszkedő cégek közül az elmúlt tíz évben tucatnyi épített vagy épít jelenleg is gyártócsarnokot az ipari zónában. Az ipari zónán kívül is igyekeztek megfelelő infrastruktúrát létrehozni a vállalkozóknak, főként trafóállomások kiépítésével.

– A fémipar viszi előre a községet. Hat-hét olyan helyi fémipari vállalat termel, amelyek jelentős mennyiségű árut szállítanak külföldre is. Ezek a vállalatok állandóan fejlődnek, és állandó a munkaerőigényük. Az adai Műszaki Iskolában tanuló végzős diákok azonnal munkát kapnak ezekben a vállalatokban. A textilipar háttérbe szorult. Jelenleg 20 működő textilipari vállalat van Adán, bár régen több száz volt. A könnyűipar helyzete nem rózsás, de igyekeznek fennmaradni. Számukra rövidesen találkozót szervezünk a Szerbiai Gazdasági Kamara legfelsőbb vezetésével, hogy az országban beruházó nagy multinacionális áruházláncoknál érjék el: vásároljanak árut a helyi gazdaságtól is! Az ötlet a textilipari cégektől érkezett, ezt az önkormányzat támogatja, és mindent megtesz, hogy megvalósuljon – közölte a polgármester.

A fémipar jelenti az adai gazdaság motorját (Csincsik Zsolt felvétele)

A fémipar jelenti az adai gazdaság motorját (Csincsik Zsolt felvétele)

Megjegyezte, hogy néhány éve az önkormányzat anyagi eszközökkel támogatta a munkahelyteremtést, aminek köszönhetően 114 ember jutott álláshoz. Mostanság viszont a polgármester szerint ezt a pénzt a családok és fiatal házaspárok támogatására kell fordítani, hogy megelőzzék az elvándorlást és a népességfogyatkozást. Kiemelte, hogy az önkormányzat ezért az erejéhez mérten igyekszik támogatni és segíteni a családokat, hogy minél több gyerekeket vállaljanak. Szerencsésnek nevezte, hogy kifizették az önkormányzati adósságot, hiszen az adósság törlesztésére évente 15–20 millió dinárt költöttek, amit ezentúl a családok és fiatalok támogatására fordíthatnak különféle programok révén, az újszülöttek támogatásától a lakásvásárlási támogatásig.

A mezőgazdasági beruházások kapcsán Bilicki Zoltán elmondta, hogy az év végéig elkészül a Tiszán a Kalocsa II. szivattyúállomás, ami 100 millió dinárba kerül, és lehetővé teszi a termelőknek a zavartalan öntözést. Az önkormányzat az idén befejezi a sárlerázók kiépítését a határban. A polgármester büszkén jegyezte meg, hogy a közreműködésükkel az elmúlt időszakban az állami földeket helyi termelők használhatták, és ezzel újabb fejlődési lehetőséget adtak a számukra. Az oktatási intézmények felújítása és fejlesztése, továbbá a közművek, köztük a közvilágítás korszerűsítése és szennycsatorna kiépítése, valamint a strandfürdő fejlesztése, a termálkút fúrása és leendő wellnessközpont terve Bilicki Zoltán szerint a lakosság életkörülményeinek javítását, a szülőföldön való boldogulását és a takarékoskodást célozta meg. Elmondta, hogy az elmúlt időszakban felújították az óvodákat és a falvakban az általános iskolákat, ez jelenleg Adán és Moholon zajlik. A Műszaki Iskola felújításába tavaly kezdtek bele, és 2020-ig be is fejezik.

A Magyar Nemzeti Tanács ígérete szerint jövőre megkezdődik egy modern kollégium felépítése a középiskola melletti üres telken, amit az önkormányzat vásárolt meg. A polgármester kiemelte, hogy a közvilágítást magántőke bevonásával valósították meg. Ez egyelőre évente 3-4 millió dináros megtakarítást jelent, de 12 év múltán már, amikor ismét önkormányzati tulajdonba kerül a hálózat, évente 17-18 millió dinár lesz a megtakarítás. Néhány éve megkezdődött Adán a szennycsatorna építése is, amire az önkormányzat pályázati támogatásból, valamint saját forrásból a helyi közösségekkel együtt évente több tíz millió dinárt költ.

– Ha az emberek szép iskolába járatják a gyereküket, van egy modern strandfürdőjük, esetlegesen egy wellnessközpontjuk, vagy egy olyan középiskolájuk, ahonnan biztosan rögtön munkába tud állni a végzős diák, akkor ezek a dolgok mind hozzájárulhatnak, hogy lassítsuk az elvándorlást. A lakosoknak normális életet próbálunk teremteni, ahol minden utca aszfaltozott, ahol minden utcában van szennyvízcsatorna, és nem kell a talajvízzel küzdeni – közölte a polgármester.