2024. április 26., péntek

Új tető, nagyobb lendület

Átadták a megújult tetőszerkezetet a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola Bóbita óvodájában

A csantavéri Hunyadi János Általános Iskola és Bóbita óvoda a falu számára nagyon fontos, hiszen a településen ez az egyetlen iskola és óvoda. Bár a tanulók száma csökken, még mindig magas létszámot tudhat magáénak az iskola, ami szintén azt mutatja, hogy sem a falu, sem az intézmény nem adja fel. Az iskola, és óvoda több épületből áll, az általános iskolában 530 diák tanul, míg az óvoda 120 gyermekkel foglalkozik.
– A tartományi oktatási titkárság segítségével az óvoda épületén történtek felújítások, a tető egy részét fel tudtuk újítani a kapott 3,5 millió dinárból. Nagyon jelentős felújítás ez úgy az óvodának, mint a falunak, hálásak vagyunk a tartománynak ezért a segítségért – nyilatkozta az iskola igazgatónője Kecsenovics Szabó Dóra a keddi átadó ünnepségen, amelyen Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár is jelen volt.
– A Közelebb az iskolapadokhoz elnevezésű akciónk a tavaszi szünet után is folytatódik. Azért vagyunk most itt Csantavéren, hogy a munka jellegű találkozó mellett – ahol elbeszélgetünk az iskola alkalmazottaival és vezetőivel –, megtekintsük az elvégzett beruházásokat – hallottuk Nyilas Mihálytól.

Az óvoda új tetőszerkezete

Az óvoda új tetőszerkezete


A tartomány jelentős eszközöket fordít az iskola- és óvodaépületeink felújítására, amely az elmúlt két évben különösen jelentős. Az összegek a költségvetésben is szerepelnek, és a költségvetési módosítás után igyekszünk ezeket növelni. Idén már lezajlott egy pályázatunk, mintegy 150 millió dináros összegre vonatkozólag, és még egy pályázatunk lesz majd a nyáron, a költségvetési módosítás után. Szeretnénk mindenképp egyre több helyen megoldani ezt a problémát, hiszen a felújításokra az igények nagyok, és a két évvel ezelőtti helyzetfelmérés azt mutatja, hogy az épületeink több mint fele renoválásra szorul. A tartomány nemcsak az épületeket, hanem a felszerelések korszerűsítését is támogatja. A tartomány az informatikai felszerelés korszerűsítését is célul tűzte ki, és itt, Csantavéren is sikeres volt ez, hiszen több százezer dináros eszközöket tudtunk biztosítani erre a célra. Korábban 2012-ben a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában már történt egy jelentős beruházás, amikor az épület hozzáépítésével bővült az iskola – nyilatkozta Nyilas Mihály tartományi titkár.
A csantavéri Bóbita óvoda és a Hunyadi János Általános Iskola diákjai ünnepi műsorral köszöntötték Nyilas Mihályt és a tartományi titkárság munkatársait, akik megtekintették a beruházásokat is. Az iskolában, mivel újabb beruházásokra van szükség, további sikeres pályázatokra számítanak.