2024. április 26., péntek

Sportot az iskolákba!

A gyermekek számára rendkívül fontos a testmozgás, ha idejében megszeretik a sportolást, az nagyban hozzájárul az egészséges életmód megalapozásához

Ennek ellenére számos felmérésből kiderült, hogy Újvidéken öt gyermek közül egy egyáltalán nem foglalkozik sporttal, többségük pedig hetente csupán két-három alkalommal, ami nagyjából megegyezik az általános és középiskolákban megtartott tornaórák számával.

A Sportot az iskolákba elnevezésű akciónak az a lényege, hogy minél több gyermekkel megszerettessék a testnevelést (Ótos András felvétele)

A Sportot az iskolákba elnevezésű akciónak az a lényege, hogy minél több gyermekkel megszerettessék a testnevelést (Ótos András felvétele)

Újvidéken meglehetősen drága mulatság a sportolás, és az árak nem csökkennek.

– Jó dolog a sport, a gyermekeknek sportolniuk kell, persze az a leglényegesebb, hogy élvezzék. Az alapvető értelme a sportolásnak a barátkozás és az olyan tulajdonságok vagy ügyességek elsajátítása, amelyekre gyermekkorban és később is nagy szükség van. A gyermekek zöme az általános iskolában találkozik először a sporttal a tornaórákon. Sajnos manapság rengeteg sportklub vagy sportiskola működik városszerte, amelyeknek a fő célja a pénzkeresés és a gyermekek kiválogatása – mindenkiből csúcssportolót akarnak nevelni, ahelyett hogy arra törekednének, hogy egészséges gyermekek kerüljenek ki a sportlétesítményekből – magyarázta Andrija Gerić sportpszichológus, egykori válogatott röplabdázó.

Nada Radonjić Lazić, a Sonja Marinković Általános Iskola tornatanára elmondta, hogy ha jobb feltételeket teremtenének a diákok számára, akkor biztos többen sportolnának, ez a diákokat és a tanárokat is motiválná.

– Jó lenne, ha nem kellene folyamatosan improvizálni, hanem megteremtenék az alapvető feltételeket a tornaórák lebonyolításához. Megpróbáljuk újabbnál újabb módszerekkel motiválni a gyerekeket, hogy megtanulják, érdemes és jó sportolni – mondta a tornatanárnő, majd hozzátette: a tanulókat majdnem minden héten iskolán kívüli aktivitás keretében elviszi korcsolyázni, hegymászásra, vagy focimérkőzésre.

A szülők túlnyomó többsége elégedetlen a tornaórákkal, a városi sportolási lehetőségek pedig szerintük drágák. Sokan azon a véleményen vannak, hogy az önkormányzat többet tehetne a sportolás fejlesztése érdekében.

A panaszok ellenére, az újvidéki gyermekeknek van ingyenes sportolási lehetőségük a Sportot az iskolákba program keretében, amelyet 2017 óta az Újvidéki Sportszövetség bonyolít le.

Goran Stevanović, az Újvidéki Sportszövetség elnöke elmondta, Újvidéken 35 általános iskolában megszervezték a Sportot az iskolákba akciót, és még két kihelyezett oktatási intézmény is bekapcsolódott a programba – írta a 021 hírportál.

– Hálásak vagyunk az újvidéki önkormányzatnak azért, hogy támogatásuknak köszönhetően ingyenes sportolási lehetőséget biztosíthattunk a gyermekek számára – mondta Stevanović, majd hozzátette: mindenkinek az az érdeke, hogy ez az akció minél sikeresebb legyen.

Stevanović reményének adott hangot, hogy az idén még eredményesebb lesz a sportakció, habár már most is elégedett, mert mintegy 3000 diák vesz részt a programban.