2024. április 26., péntek

Városi nagytakarítás

Április harmadikán vette kezdetét a hagyományos, a Tisztaság hónapja elnevezésű akció, amelynek során a helyi önkormányzat anyagi támogatása mellett a Čistoća kommunális közvállalat eltakarítja a város és a falvak utcáiból a darabos hulladékot.

A peremvárosi Bükkszállás településről indult a nagytakarítás, és 4-5 héten át tart, az elszállításra váró szemét mennyiségétől függően.
Az immár 55 éve folyamatosan megrendezett lomtalanítás során a város 350 utcájából viszik el a nem háztartási hulladékot, ezt a közvállalat rendes tevékenysége során a szeméttelepre szállítja, majd a falvak kerülnek sorra. Időközben fölszámolják az illegális szemétlerakókat mind a városban, mind a falvakban.
A lomtalanítás első napja során 720 m3 hulladékot gyűjtött be a Čistoća. Ez az utóbbi években átlagos mennyiségnek számít, és arra mutat, hogy a polgárok hozzászoktak háztartásuk és udvaruk kora tavaszi nagytakarításához. Egy-egy ilyen akció során a városból megközelítőleg 10 000 m3 szemetet tüntetnek el, a falvakban, ahol négy éve tartanak lomtalanítást, mintegy 6000 m3-t. A falvakban a lakosoknak maguknak kell a szemetet bedobálni a kihelyezett, 5 köbméter űrtartalmú konténerekbe, de bármit és bármilyen mennyiségben kidobhatnak, a Čistoća mindent elszállít.