2024. április 26., péntek
SPORTHÍREK

Márton Anita március legjobbja

ATLÉTIKA
Márton Anita Magyarország első világbajnoka (Fotó: Beta/AP)

Márton Anita Magyarország első világbajnoka (Fotó: Beta/AP)

A fedett pályás világbajnok és téli dobó-Európa-kupa-győztes Márton Anita lett március legjobbja az Európai Atlétikai Szövetség (EA) szavazása alapján. A magyar súlylökő a februári első Ivana Španović (szerb, távolugrás), a szintén birminghami aranyérmes Katarina Johnson-Thompson (brit, ötpróba) és Marija Laszickene (orosz, magasugrás), illetve Sandra Perković (horvát, diszkoszvetés) előtt végzett a szavazás élén – olvasható az európai szövetség honlapján.

Márton Anita március elején a birminghami vb-n a világ idei legjobbjával, 19,62 méterrel győzött, mellyel megjavította saját országos csúcsát, s a magyar atlétika első vb-címét szerezte meg. Egy héttel később a portugáliai Leiriában 19,12-vel nyerte meg az Ek-t.

A férfiaknál Johannes Vetter lett március atlétája, a német gerelyhajító 92,70 méterrel nyerte meg a téli dobó-Európa-kupát, ami a világ idei legjobbja, s az örökranglistán a 12. eredmény.

WRTC

Ogier diadalma

Sébastien Ogier nyerte meg a Korzika-ralit, a világbajnoki sorozat negyedik versenyét. A második helyen az észt Ott Tänak, a harmadikon pedig a belga Thierry Neuville végzett.

A tavaly az ötödik vb-címét begyűjtő francia pilóta újabb sikerével összesítettben növelte az előnyét. Ogier pályafutása 43. vb-futamát nyerte meg – idén már a harmadikat –, a Korzika-ralin pedig 2016 után másodszor diadalmaskodott.

Eredmények: 1. Sébastien Ogier, Julien Ingrassia (francia/Ford Fiesta RS) 3:36:52,7 óra, 2. Ott Tänak, Martin Järveoja (észt/Toyota Yaris) 36,1 másodperc hátrány, 3. Thierry Neuville, Nicolas Gilsoul (belga/Hyundai i20) 1:07,5 perc hátrány stb. Az állás: 1. Ogier 84, 2. Neuville 67, 3. Tänak 45 pont stb.

NBA

James a legfiatalabb rekorder

LeBron James 44 pontja sem segített a Cleveland Cavaliersen, amely két ponttal alulmaradt a Philadelphia 76ers otthonában az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) bajnoki alapszakaszának legutóbbi játéknapján. A vendégek a meccs első felében 30 pontos hátrányt szedtek össze, és bár vissza tudtak kapaszkodni, a vége 132:130 lett a hazaiak javára.

A 33 éves Jamest legfeljebb az vigasztalhatja, hogy termelékenységének köszönhetően ő lett a legfiatalabb játékos az NBA történetében, aki elérte a 31 ezer pontot.

JÉGKORONG

Tragikus buszbaleset

Tizennégy ember vesztette életét egy pénteki buszbalesetben a kanadai Saskatchewan tartományban: a Humboldt Broncos ifjúsági jégkorongcsapat autóbusza egy teherautóval ütközött a 35-ös országúton. A kanadai rendőrség közlése szerint az autóbuszon huszonnyolcan utaztak, a tizennégy halálos áldozat között van a busz sofőrje. A másik tizennégy utast kórházba szállították, hármuk állapota válságos.

A baleset helyi idő szerint péntek késő délután történt, a jégkorongozók egy mérkőzésre tartottak, amikor Tisdale közelében a buszukba rohant egy nyerges vontató. „El sem tudom képzelni, min mennek keresztül most a szülők” – írta Twitter-üzenetében Justin Trudeau kanadai kormányfő. A csapat tagjai 16 és 21 év közöttiek.

SÚLYEMELÉS

Elhunyt az olimpiai bajnok

Pénteken váratlanul elhunyt Alekszandr Kurlovics kétszeres olimpiai bajnok súlyemelő – adta hírül a sportág budapesti székhelyű nemzetközi szövetsége (IWF).

A szovjetként, illetve a Független Államok Közösségének csapatában indulva két ötkarikás aranyérmet is nyerő fehérorosz Kurlovics szülővárosában, Grodnóban hunyt el életének 57. évében.

Olimpián 1988-ban és 1992-ben győzött az ólomsúlyúak között, négyszer nyert világbajnokságon, kétszer Európa-bajnokságon összetettben, számos alkalommal állított fel világcsúcsot. Sportpályafutása záróeseményén, az 1996-os atlantai ötkarikás játékokon Fehéroroszország képviseletében az ötödik helyen végzett. Legjobb eredménye szakításban 215, lökésben 260, összetettben pedig 472,5 kg volt.

Eredményei elismeréseként 2006-ban beválasztották a súlyemelő-hírességek csarnokának tagjai közé.

Kurlovics szülőhazájában haláláig részt vett a sportági szövetség vezetőségének munkájában, az európai szövetségben alelnök volt, az IWF-ben a technikai bizottság tagja volt.