2024. április 26., péntek

Megújul a Napsugár Református Óvoda

Tetőcsere, hőszigetelés, falfestés is lesz – Új bútorok és új játékok várják majd a kicsinyeket

A közelmúltban hirdette meg Magyarország kormánya a határon túli óvodákat támogató fejlesztési programját, aminek keretében kiemelt figyelmet kapott a református egyház által alapított öt vajdasági iskoláskor előtti intézmény, illetve napközi.

Móricz Árpád lelkipásztor (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Móricz Árpád lelkipásztor (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az idén 13 éves bácskossuthfalvi Napsugár Református Óvoda két csoportra van osztva, összesen 33 gyermek látogatja, közülük 13-an iskola-előkészítősök. Móricz Árpád, a bácskossuthfalvi Napsugár Református Óvodát üzemeltető gyülekezet lelkipásztora megtiszteltetésnek nevezte az anyaország pénzbeli és erkölcsi támogatását.

– Magyarország hosszú évek óta látja annak a tevékenységnek a küldetésértékét, amit mi is végzünk. Az úttörő a pacséri gyülekezet Csemete Játszóháza volt, és idővel csatlakozott mellénk a hertelendyfalvi, a maradéki, valamint a torontálvásárhelyi szolgálat. A mi óvodánk két csoporttal működik, az egyik az állami intézménynek is helyet adó épületünkben tevékenykedik, a másik csoport az egykor főleg gyülekezeti teremként szolgáló helyiségekben kapott helyet. Valóban megtisztelő az az összeg, amivel Magyarország hozzájárult múlt évben az óvodánk általános fenntartásához és fejlesztéséhez, hiszen 27 millió forintos támogatást kaptunk. A fejlesztések mellett ebből fedeztük 2017-ben a dolgozóink bérét, és az állam felé befizetett járulékokat is. Erre a célra az idén 5 millió forintos fenntartási költséget utaltak át a részünkre, amiből a bérek és járulékok mellett a fennmaradó összeget a felújítási költségekre fordítjuk. A támogatásból korszerűsítjük a gyülekezeti termünkként és az egyik csoportunk helyszínéül is szolgáló épület fűtésrendszerét. Vagyis korszerű és környezetkímélő hőszivattyús megoldásra cseréljük le a már meglévőt. Az említett épületben az összes nyílászárót ki tudjuk cserélni, illetve a szerves építészet és a hagyományőrzés szempontjai alapján egy régies, ámde korszerű tornácot is tervezünk az épület elé. Továbbá a tetőszerkezet hibáit is kijavítjuk majd. Az állami óvoda helyszínéül szolgáló épületünkben teljes bútorcserét tervezünk, és felfrissítjük a falakat a nyár folyamán. Az új játékok vásárlásakor a természetes anyagokból készült, a nemzeti értékeinket is magán viselő eszközökre összpontosítunk, a műanyagot mellőzve – ismertette a terveket a lelkipásztor.

Az óvoda 13. születésnapján (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az óvoda 13. születésnapján (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az öt vajdasági napközi, illetve óvodai jellegű református intézmény közül a bácskossuthfalvinak van egyedül iskola-előkészítői státusa is, az államilag előirányozott programmal összhangban, úttörőként Szerbiában.

– Az iskola-előkészítő csoportunk tanmenete a keresztyéni és nemzeti hagyományainkat, a hagyományőrzést ötvözi az erdélyi hasonló intézmények dokumentumait is alapul véve. Csomortán Melinda óvó néni gyakorlatilag egy doktori disszertációt tett le az asztalra ennek az óvodai programnak a megalkotásával. Göröngyös utat jártunk be az elmúlt 13 év alatt. Mára az állami előírásoknak is megfelelő programmal működünk Bakos Szűcs Mónika és Pintér Gabriella óvónők vezetésével és Cérna Diana és Kerekes Helén dada nénik közreműködésével. A közelmúltban köszöntük meg az elmúlt években támaszunkként is szolgáló Csomortán Melinda óvónő pótolhatatlan szolgálatát nyugdíjba vonulása alkalmával – zárta gondolatait Móricz Árpád.