2024. április 26., péntek

Játék, hagyomány, jótékonykodás

Gazdag családi programmal tartották meg a Palicsi húsvét 2018 központi ünnepségét

A Gergely-naptár szerinti nagyhéten rendezték meg a városban a Szabadka és Palics turisztikai kincsei nyomában elnevezésű programsorozatot. Ennek szerves folytatása a pravoszláv húsvéttal egybeeső Palicsi húsvét 2018 című rendezvény, amely csütörtökön vette kezdetét és hétfőn zárul. A második alkalommal megrendezésre került esemény egyrészt a húsvéti ünnepkör hagyományait igyekszik feleleveníteni, másrészt pedig idegenforgalmi és humanitárius jellege van.

Tojások a fűben (Fotó: Sándor Zoltán)

Tojások a fűben (Fotó: Sándor Zoltán)

A Palicsi húsvét központi ünnepségére szombaton került sor Palicson a Vigadóban, ahol a hűvös időjárás ellenére szülői és nagyszülői kíséretben számos gyerkőc gyűlt össze a kétórás közös programra, amelynek során néptáncosok és modern táncosok léptek fel, professzionális animátorok foglalkoztak a legkisebbekkel, a gyerekek tojást festettek, valamint bohóc kíséretében a Nagyterasz körüli parkban tojásvadászaton vettek részt. A gazdag műsor és szórakoztató játékok mellett a rendezvény egyben kiváló alkalomnak bizonyult a település turisztikai látványosságainak a megtekintésére is az egész család számára.

Az egyik óriástojás (Fotó: Sándor Zoltán)

Az egyik óriástojás (Fotó: Sándor Zoltán)

Kulturális és turisztikai vonzata mellett a rendezvénysorozatnak jelentős humanitárius jellege is van. Ahogyan azt Olivera Imbronović, a palicsi Prezident Szálloda igazgatónője, a projektum koordinátora újságíróknak elmondta, a rendezvény keretein belül öt darab, palicsi és szabadkai motívumokkal díszített, több mint egyméteres nagyságú tojás talál gazdára. Négy tojás ahhoz a négy személyhez kerül, akik a legnagyobb összeget fizetik be a Milica Oklobdžija nevére nyitott számlára. A tízéves szabadkai kislány cisztás fibrózisban szenved, és egy tízezer euró értékű speciális mellényre van szüksége. A segíteni szándékozó vállalkozók, illetve magánszemélyek kedden 16 óráig a 275-0016218800845-16-os számlaszámra fizethetik be adományukat. A négy legnagyobb összeget befizető személynek a négy festett óriástojást kedden 18 órakor adják át a palicsi Vigadóban. Az ötödik húsvéti tojást viszont a Masterplast vállalatnak ajándékozzák a rendezvénysorozat alatt nyújtott támogatásért és segítségért.

Mindenki másmilyenre festi (Fotó: Sándor Zoltán)

Mindenki másmilyenre festi (Fotó: Sándor Zoltán)

A rendezvénysorozat támogatói a Prezident Szálloda, a Masterplast, az Elitte Palics, a Park Palics Kft., a Pionir, a Patria Szálloda, a Larus Villa, a Milord Resort Villa, a JOGI Egyesület és Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezete.