2024. április 26., péntek

Újabb hadműveletek

A Dzsejs al-Iszlám újraindította hadműveleteit a szíriai kormányerők ellen a Damaszkusz melletti Dúma városában, miután új vezetők vették át a hatalmat az iszlamista lázadószervezetben - közölte szombaton a szíriai orosz békéltető központ parancsnoka.

Jurij Jevtusenko vezérőrnagy szerint mivel a Dzsejs al-Iszlám újraindította a hadműveleteket, megszakadt a civilek, a lázadók és a családtagjaik evakuálása a főváros peremén lévő Dúmából, amely a lázadók kezén maradt utolsó település Damaszkusz peremén.

A szervezeten belül éles ellentétek támadtak a keményvonalasok és azok között, akik hajlandóak voltak béketárgyalásokat folytatni. Fizikailag állították félre a Dzsejs al-Iszlám eddig vezetőit, Abu Humamot, Abu Omart és Abu Alit - közölte Jevtusenko Abu Humam legközelebbi bizalmasaitól származó információkra hivatkozva. A szervezet - élén új vezetőjével, Abu Kuszajjal - megsértette a tető alá hozott evakuálási megállapodásokat, és nem engedi a civil lakosság távozását a kijelölt humanitárius folyosón. A lázadók élő pajzsként használják őket, és előfordult állítólag az, hogy kivégzéssel fenyegették meg azokat, akik a fegyveresek távozását követelték.

A vezérőrnagy szerint Dúmában pénteken hirtelen kiéleződött a helyzet, a Dzsejs al-Iszlám újra támadni kezdte a kormányerőket, és lövi Damaszkuszt. Az elmúlt két nap alatt 25 aknát és rakétát lőttek ki a fővárosra, és kioltották hét civil életét, 42-őt pedig megsebesítettek. A támadások intenzitása nő - tette hozzá Jevtusenko.

Dúma a kelet-gútai térségben fekszik, és a lázadók évek óta lőtték onnan Damaszkuszt. A kormányerők orosz légi támogatással február 18-án offenzívát indítottak ellene. Március 5-én az orosz békéltető központ megállapodást kötött Abu Humammal a békés lakosság, a lázadók és családtagjaik elszállításáról a szomszédos Aleppó tartományba. Azóta több mint 33 ezer ember - jórészt polgári lakos - hagyta el a várost.