2024. április 26., péntek

Hamarosan megkezdődnek az útjavítások

A szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat körülbelül ezer kilométernyi útszakasz karbantartását végzi a városban és a hozzá tartozó településeken. Mivel nem kommunális közvállalatról van szó, a vállalat nem rendelkezik saját gépparkkal, így tevékenységük elsősorban a munkálatok megszervezésében és irányításában mutatkozik meg.

A tervek szerint az idén a Tolsztoj utcában is felújítják az útburkolatot (Fotó: Gergely Árpád)

A tervek szerint az idén a Tolsztoj utcában is felújítják az útburkolatot (Fotó: Gergely Árpád)

Aki személygépjárművel közlekedik a város területén, az tapasztalhatta, hogy bizony számos útszakaszra igencsak ráférne a felúítás, ugyanakkor azt is észrevehette, hogy több helyen olyan táblákat helyeztek ki, amelyek figyelmeztetik az autósokat, hogy a területen munkálatok folynak, illetve munkálatokat terveznek. Mindez arra utal, hogy a tavasz beköszöntével városszerte megkezdődtek a felújítási munkálatok. Ezt megerősítette Milan Marjanov, a közvállalat útfenntartó szolgálatának vezetője, aki e-mailben válaszolt kérdéseinkre.

Mint megtudtuk, a vállalat tevékenységi körébe tartozik az utak karbantartása, rehabilitációja (a már meglévő útszakaszok új aszfaltréteggel való felújítása), a járdák, valamint a közlekedési jelzések, jelzőlámpák karbantartása. Marjanov szavai szerint a munkálatok a közbeszerzési pályázatok lebonyolítása után kezdődhetnek meg, és az időjárástól függően szinte egész évben folynak, a tél kivételével, ami az építőipar szempontjából nem számít aktív periódusnak. Az idei évre vonatkozó városi költségvetésből 76 millió dinárt különítettek el az utak javítására, ebből 38-at karbantartásra és 38-at rehabilitációra.

Az idei évben a tervek szerint többek között a Miloš Obilić, a Tolsztoj, a Mayer fivérek, a Dragiša Mićović, a Mirko Bogović, az Újvidéki és a Március 27-e utcákban kerül sor nagyobb munkálatokra.

Kátyú a Mirko Bogović utcában (Fotó: Gergely Árpád)

Kátyú a Mirko Bogović utcában (Fotó: Gergely Árpád)

Az útfenntartó szolgálat vezetője elmondta, hogy a városi büdzsé mellett más források is a rendelkezésükre állnak. Meg kell említeni a reklámtáblák és egyéb kommerciális objektumok bérbeadásából befolyt összegeket is. Emellett rendszeresen részt vesznek különböző pályázatokon, amelyeket valamely minisztérium, illetve a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság ír ki. Ennek köszönhetően az idén az iskolások közlekedésbiztonságának javítása érdekében lehetőségük nyílik több fekvőrendőr kihelyezésére a város területén, amelyek kivitelezése hamarosan megkezdődik. Emellett részt vettek a határutak rendezésére kiírt pályázaton is.

Végezetül el kell mondanunk azt is, hogy a jövő hét folyamán a városban több helyen megkezdik az útburkolati jelek felfestését.