2024. április 26., péntek

Megérkezett a pneumococcus elleni védőoltás az egészségházakba

Az észak-bácskai körzetben található egészségházakban a közelmúltban 350 adag pneumococcus elleni védőoltást osztottak szét, júniusig pedig további 400 oltóanyag érkezik. Az immunizációról szóló szabályzat értelmében az idei évben született gyermekeknek, akik már betöltötték életük második hónapját, kötelező a pneumococcus elleni ingyenes Synflorix védőoltás. A védőoltásról, annak hatásáról és felvételi üteméről dr. Nebojša Bohucki, a Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosa nyilatkozott lapunknak.

– Az oltást a gyermeknek első életévében három alkalommal kell felvennie, először miután betöltötte a második hónapot, majd ezt követően még két alkalommal, legalább egy hónapos különbséggel. A második életévükben pedig a gyerekeknek revakcináció céljából még egyszer fel kell venniük az oltást. Az oltás a törvény értelmében kötelező. A pneumococcus a tüdőgyulladás leggyakoribb kórokozója, emellett agyhártyagyulladás, általános szepszis (vérmérgezés) is lehet a fertőzés következménye – mondta dr. Nebojša Bohucki.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a pneumococcus nagyon elterjedt mikroorganizmus, amely az orrban és a garat hátsó részében található, ha az immunrendszer erős, nincs semmilyen hatása a gyermekre, ugyanakkor egy influenzát követően a legyengült immunrendszernél már komoly tüneteket és szövődményeket vonhat maga után mindössze néhány óra leforgása alatt.