2024. április 26., péntek

Szakrális út

Szerdán este Zentán, a Vajdasági Magyar Művelődési intézet oszlopcsarnokában megnyílt Marlene Patarcsity Dietrich iparművész Szakrális út című kiállítása, melynek témája a szakrális szimbólumok világa. Gondi Martina, a VMMI igazgatójának köszöntője után Paskó Csaba plébános mondott megnyitó beszédet. Az eseményt Verebes Krnács Erika előadóművész és a Tokkal, vonóval népzenei képzéssorozat résztvevőinek fellépése tette még színesebbé.
Gondi Martina bevezetőjében a keletkezésről beszélt, elmondván, annak számtalan formája létezik, melyek közül mindegyik önmagában is egy csoda, és ebben itt és most érintkezik a képzésen résztvevő gyerekek frissen betanult, citerán előadott dalcsokra a művésznő kiállított nemezképeivel és -babáival.
Paskó plébános úr mesélt Marlenéhez fűződő, régóta tartó ismeretségéről és barátságáról, mely később gyümölcsöző együttműködéshez is vezetett, mivel Marlene iparművészeti tevékenysége széles területet ölel fel, amelybe beletartozik a virággal való dekorálás is, így gyakran ő teszi esztétikailag is tökéletessé az atya által készített ebédeket, vacsorákat. A tavalyi kelebiai Ars Sacra Fesztiválon való részvételre is felkérte őt, ám ezúttal egy a szíkralitás témakörében rendezendő kiállításra. A művésznő a rendezvényen a nemezből készített munkáival vett részt, és annak a tárlatnak egy részét tekinthetjük meg most Zentán, szintén Paskó atya ötletének köszönhetően. A plébános úr kifejtette, milyen fontos a gyökereinkhez való visszanyúlás, például egy 6000 éves múltra visszatekintő anyag, a nemez által, amit a művésznő sajátos módon, a maga által továbbfejlesztett technikával dolgoz fel, melynek végeredménye a Délvidéken egyedülálló. Munkáinak szakrális szimbólumai, például a szántóföldek szélén álló keresztek a hitet, a reményt, a munka iránti alázatot, a föld és a haza szeretetét sugallják.